Avskjed innebærer at arbeidsforholdet opphører umiddelbart som følge av at avskjedsbeslutningen meddeles arbeidstakeren. Avskjed forutsetter grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen. Advokatbistand ved avskjed kan være aktuelt for både arbeidstaker og arbeidsgiver.
Reglene om avskjed
Avskjed er en meget streng sanksjon og kan medføre dramatiske konsekvenser for arbeidstaker som blir fratatt sitt inntektsgrunnlag med umiddelbar virkning. Lovgiver har derfor oppstilt en meget høy terskel for at avskjed kan finne sted uten at det innebærer et brudd på arbeidsmiljøloven som blir gjenstand for erstatningsplikt. Den relevante lovbestemmelse er arbeidsmiljøloven § 15-14. Den lyder som følger:
(1) Arbeidsgiver kan avskjedige en arbeidstaker med påbud om øyeblikkelig fratreden dersom denne har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.
(2) Ved avskjed gjelder bestemmelsene i §§ 15-1 og 15-4 tilsvarende.
(3) Dersom avskjeden er urettmessig, skal retten kjenne den ugyldig etter påstand fra arbeidstaker. I særlige tilfeller kan retten likevel, etter påstand fra arbeidsgiver, bestemme at arbeidsforholdet skal opphøre dersom den etter avveining av partenes interesser finner at det vil være åpenbart urimelig at arbeidsforholdet fortsetter. Retten kan også bestemme at arbeidsforholdet skal opphøre når den finner at vilkårene for saklig oppsigelse er til stede.
(4) Arbeidstaker kan kreve erstatning dersom avskjeden er urettmessig. Erstatningen fastsettes i samsvar med § 15-12 andre ledd.
I en nyere dom avsagt av Høyesterett, herunder Rt. 2014 s. 1161, ble det fastslått at det gjelder et skjerpet beviskrav i avskjedssaker. Det innebærer i praksis at arbeidsgiver må sørge for at grunnlaget for avskjeden er nøye gjennomgått og dokumentert. Det er ikke tilstrekkelig med sannsynlighetsovervekt, det kreves kvalifisert sannsynlighetsovervekt. Dette henger sammen med de betydelige konsekvensene en avskjed vil medføre for arbeidstaker.
Advokatbistand ved avskjed for arbeidstaker
Arbeidstaker kan ha behov for advokatbistand, dersom det mistenkes at avskjeden ikke er lovlig i henhold til arbeidsmiljøloven § 15-14. I en del tilfeller er det en forhastet beslutning fra arbeidsgiver. Dersom det f.eks ikke er avholdt drøftelsesmøte i samsvar med arbeidsmiljøloven § 15-1, er dette et sterkt moment som taler for at avskjeden er ulovlig. Advokatbistand for ved avskjed for arbeidstaker vil ofte innebære å kreve forhandlinger etter arbeidsmiljøloven § 17-3, hvor arbeidsgiver da plikter å avholde forhandlingsmøte innen 14 dager. Mange saker løses her, ofte i form av en sluttpakke/sluttavtale. I noen saker er det ikke mulig å komme til enighet og prosessrisikoen vurderes som akseptabel – og da er søksmål for tingretten neste skritt.
Advokatbistand ved avskjed for arbeidsgiver
Arbeidsgiver kan ha behov for advokatbistand dersom det skal innledes en prosess for å gi en arbeidstaker en avskjed. Det er for å få en kvalitetssikring av prosessen. En del arbeidsgivere kontakter advokat først etter at problemene har oppstått, da ville det heller ha lønt seg å ha kontaktet advokat tidligere for å unngå at problemene i det hele tatt oppstår. Dersom det blir forhandlinger om sluttpakke/sluttavtale, er det som oftest lønnsomt å ha bistand fra advokat med erfaring i forhandlingssituasjoner som denne.
Finn ut om du har en sak – uforpliktende!
Er du usikker på hvorvidt du har en sak eller ikke? Eller om det lønner seg å involvere en advokat? Vi mener at alle skal ha mulighet til å ivareta sine rettigheter. Derfor har vi gjort det så enkelt som mulig å få råd i forbindelse med juridiske problemstillinger:
Hos oss får du uforpliktende førstevurdering, slik at du kan finne ut om du har en god sak før du velger å bruke en advokat. Vi gir alltid oppriktige vurderinger; er det ikke en sak hvor advokatbistand vil kunne lønne seg, så sier vi det.
Bekymret for dyr advokatregning? Vi sjekker om du har rett på fri rettshjelp eller om du får dekket utgifter til advokat, og tar oss av alt papirarbeidet. Du betaler kun en egenandel. I saker tilknyttet avskjed, er det ofte arbeidsgiver som tar regningen. I tillegg kan det argumenteres for at søker har kr 0,- i inntekt, siden man er fratatt inntektsgrunnlaget. Det kan dermed være muligheter for fri rettshjelp. Dersom du har en samboer eller ektefelle, så må felles inntekt ligge under kr 369 000. Med andre ord har du god sjanse for å få dekket utgifter til advokat.
Om du har blitt avskjediget på dagen, vil det dermed være både trygt og smart å ta kontakt med en av våre dyktige advokater.
Våre advokater
Møt våre spesialister innen arbeidsrett.Thor
Gunnar Austin
Advokat/Managing Partner/Fagsjef fast eiendom- og boligrett
Thor Gunnar er daglig leder og partner, og har i nærmere 20 år jobbet med spørsmål tilknyttet eiendomsrett.
Kjetil
Lyngmyr
Advokat/Partner
Kjetil har meget god erfaring i bransjen, med spesialisering innen avtale/kontrakt/kjøpsrett.
12+ profesjonelle medarbeidere
Relaterte saker
Les om saker vi har hjulpet våre klienter med innen arbeidsrett.Arbeidstaker ble sagt opp for mistanke om alkoholmisbruk
Arbeidstakeren ble innkalt til drøftelsesmøte fordi arbeidsgiver mistenkte at han drakk på jobb
Kommunens avslag på søknad om skolebytte ble omgjort etter klagebrev fra advokat
8-åring ble utsatt for omfattende mobbing på skolen.
NAV omgjorde vedtak om stans og feilutbetaling av arbeidsavklaringspenger
Du kan klage på vedtak fattet av NAV.
Fornøyde kunder er vår beste bekreftelse
Vi brenner for fornøyde kunder
Relaterte artikler
På utkikk etter mer informasjon? Les våre artikler om arbeidsrett.Innkalt til drøftelsesmøte – hva nå?
Er du innkalt til drøftelsesmøte og lurer på hvordan du skal gå frem? Innkallelse til drøftelsesmøte er en alvorlig sak og det er viktig å forberede seg godt til møtet.
Oppsigelse uten grunn
Det er strenge regler rundt fremgangsmåte og begrunnelse for oppsigelse på jobb
Drøftelsesmøte når arbeidstakeren er sykemeldt
Arbeidstakere har et særlig stillingsvern ved sykdom – men vernet er ikke absolutt. Før arbeidsgiver sier opp en ansatt må det drøftes med arbeidstaker.
133+ Artikler
Gratis og uforpliktende