Det kan lønne seg med advokatbistand ved nedbemanning. Det gjelder både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Advokatbistand i disse sakene vil i første rekke fokusere på utenrettslige løsninger av tvisten, da normalt i form av en sluttpakke.

Nedbemanning – fritt frem for arbeidsgiver?

Nedbemanning kan oppleves som en situasjon hvor arbeidsgiver har full kontroll over prosessen og at det nærmest er fritt frem. Det er ikke tilfelle. Nedbemanningen vil som oftest ha en saklig grunn, som oftest økonomisk motivert, og således tilsynelatende oppfylle saklighetskravet i arbeidsmiljøloven § 15-7. Saklighetskravet gjelder imidlertid både for utvelgelsen av arbeidstakere og for utvelgelseskretsen (hele virksomheten må vurderes). Videre må det også foretas en avveining av virksomhetens behov mot de ulemper arbeidstaker påføres ved oppsigelse. Endelig kommer saksbehandlingsreglene inn, blant annet tilknyttet avholdelse av drøftelsesmøter.

Sluttpakke ved nedbemanning – fordeler

Vi bistår jevnlig i saker om nedbemanning og vil i de fleste saker råde vår klient, enten det er arbeidstaker eller arbeidsgiver, til å gå inn på forhandlinger om sluttpakke. Dette fordi en slik løsning har mange fordeler. For arbeidstaker er dette særlig følgende:

  • Sikres økonomisk og unngår risiko ved rettssak
  • Får en rask avklaring og kan fokusere på veien videre
  • Unngår formell oppsigelse
  • Forutsigbarhet
  • Mulighet til å få stadfestet rettigheter skriftlig, for eksempel feriepenger, sluttattest og firmaets eiendeler

For arbeidsgiver er dette særlig følgende:

  • Unngår rettslig konflikt
  • Unngår støy og påvirkning på resten av arbeidsplassen
  • Får en rask avklaring og kan fokusere på veien videre
  • Forutsigbarhet
  • Løsning på konflikten vil omfattes av taushetsplikt for begge parter og således blir det ikke skapt presedens

I tillegg til dette må nevnes at arbeidsgiver og arbeidstaker, ihvertfall etter vår erfaring, vil lettere kunne opprettholde et godt forhold om saken løses med en sluttpakke.

Advokatbistand for arbeidsgiver ved nedbemanning

Advokatbistand for arbeidsgiver vil som oftest omfatte juridisk vurdering av grunnlaget for nedbemanning og oppsigelse, innkallelse til drøftelsesmøte, bistand på drøftelsesmøte, forhandlinger om sluttpakke og eventuelt bistand i etterkant av oppsigelse, i første omgang på forhandlingsmøte. Advokatbistand skal være en kvalitetssikring av prosessen og bedre mulighetene for best mulig løsninger.

Advokatbistand for arbeidstaker ved nedbemanning

Advokatbistand for arbeidstaker ved nedbemanning vil som oftest omfatte klientmøte, bistand på drøftelsesmøte, forhandlinger om sluttpakke og eventuelt bistand i etterkant av oppsigelse, i første omgang på forhandlingsmøte. Strategien avtales med klient og hvor sterkt saken står juridisk vil ofte være retningsgivende for hvilken strategi som blir anlagt. Det vil bli gitt råd på hvilke løsninger som burde aksepteres, men til syvende og sist er det klient selv som avgjør.

Finn ut om du har en sak – uforpliktende!

Er du usikker på hvorvidt du har en sak eller ikke? Eller om det lønner seg å involvere en advokat? Vi mener at alle skal ha mulighet til å ivareta sine rettigheter. Derfor har vi gjort det så enkelt som mulig å få råd i forbindelse med juridiske problemstillinger:

Hos oss får du uforpliktende førstevurdering, slik at du kan finne ut om du har en god sak før du velger å bruke en advokat. Vi gir alltid oppriktige vurderinger; er det ikke en sak hvor advokatbistand vil kunne lønne seg, så sier vi det.

Bekymret for dyr advokatregning? Vi sjekker om du har rett på fri rettshjelp  eller om du får dekket utgifter til advokat, og tar oss av alt papirarbeidet. Du betaler kun en egenandel.

Om du blir oppsagt grunnet nedbemanning og trenger hjelp med sluttpakke, vil det dermed være både trygt og smart å ta kontakt med en av våre dyktige advokater.

Våre advokater

Møt våre spesialister innen arbeidsrett.

Thor
Gunnar Austin

Advokat/Managing Partner/Fagsjef fast eiendom- og boligrett

Thor Gunnar er daglig leder og partner, og har i nærmere 20 år jobbet med spørsmål tilknyttet eiendomsrett.

Kjetil
Lyngmyr

Advokat/Partner

Kjetil har meget god erfaring i bransjen, med spesialisering innen avtale/kontrakt/kjøpsrett.

image description

12+ profesjonelle medarbeidere

Relaterte saker

Les om saker vi har hjulpet våre klienter med innen arbeidsrett.

Arbeidstaker ble sagt opp for mistanke om alkoholmisbruk

Arbeidstakeren ble innkalt til drøftelsesmøte fordi arbeidsgiver mistenkte at han drakk på jobb

image description

Fornøyde kunder er vår beste bekreftelse

image description

Vi brenner for fornøyde kunder

image description
Vi behandlet915 saker i 2019
image description
Våre klienter har gitt oss5 ⭐ på Facebook
Fikk hjelp av meget flink Advokat Stian Jensen i sak med møbelforhandler. Utrolig pålitelig og profesjonell person som fikk forstått komplisert sak jeg hadde og fikk ordnet det i veldig kort tid. Anbefaler
Har hatt bistand fra advokat Andreas Ringstad ved 2 tilfeller. Kan anbefale han på det sterkeste, alltid meget godt forberedt, og man føler seg hørt og ivaretatt.
Takk til adv. Kjetil Lyngmyr for gode råd. Når hans navn ble nevnt som vår advokat, løste saken seg! Hjertlig takk!
Jeg er veldig fornøyd med hjelpen vi får fra Austin Lyngmyr. Kjetil responderer raskt, er løsningsorientert og gir verdifull hjelp når vi trenger det.
Tusen takk for alt av hjelp. Om noen jeg kjenner får problemer med bil er Kjetil Lyngmyr min første anbefaling. Fantastisk jobb har du gjort for oss.
Fikk meget god hjelp fra advokat Thor Gunnar Austin da jeg hadde problemer med en eiendomsmegler. Megleren ble dømt for uaktsomhet og brudd på lov om eiendomsmegling. Vil med dette absolutt berømme advokat Austin og Austin-Lyngmyr AS.
Advokat Thor Gunnar Austin er meget dyktig og kunnskapsrik.

Relaterte artikler

På utkikk etter mer informasjon? Les våre artikler om arbeidsrett.

Innkalt til drøftelsesmøte – hva nå?

Er du innkalt til drøftelsesmøte og lurer på hvordan du skal gå frem? Innkallelse til drøftelsesmøte er en alvorlig sak og det er viktig å forberede seg godt til møtet.

Oppsigelse uten grunn

Det er strenge regler rundt fremgangsmåte og begrunnelse for oppsigelse på jobb

Drøftelsesmøte når arbeidstakeren er sykemeldt

Arbeidstakere har et særlig stillingsvern ved sykdom – men vernet er ikke absolutt. Før arbeidsgiver sier opp en ansatt må det drøftes med arbeidstaker.

image description

121+ Artikler

Problemer på jobb, hjemmebane eller med noe du har kjøpt? Hva vi kan hjelpe deg med?
Spør advokaten
Gratis og uforpliktende
Kontaktskjema nede
Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring