Hjem » Arbeidsrett » Oppsigelse » Prøvetid

Oppsigelse under prøvetid?

Våre arbeidsrettsadvokater hjelper deg!

Spør advokaten:

Hva kan vi hjelpe deg med?

Kontaktskjema

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring

I mange arbeidsforhold avtales det en bestemt prøvetid. Normalt utgjør denne seks måneder. Det er imidlertid ikke slik at arbeidstaker i prøvetiden ikke har et stillingsvern mot oppsigelse. Oppsigelse i prøvetid kan medføre at arbeidstaker har krav på å få den kjent ugyldig og/eller krav på erstatning.

Regler om oppsigelse i prøvetid

Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-6 at oppsigelse i prøvetiden, må være begrunnet i minst en av følgende:

  • Arbeidstakers tilpasning til arbeidet
  • Faglig dyktighet
  • Arbeidstakers pålitelighet

Dette er fordi prøvetiden nettopp er ment for å avdekke disse forholdene. Det er imidlertid viktig å komme med noen presiseringer:

For det første så kan det inngis oppsigelse med andre årsaker, for eksempel grunnet dårlig økonomi i selskapet. Forskjellen er da bare at den alminnelige oppsigelsesvernbestemmelsen, arbeidsmiljøloven § 15-7, da kommer til anvendelse.

For det andre kan det ikke stilles idealkrav til arbeidstakerens utførelse av sine arbeidsoppgaver. Det er vanlig å tale om at det må kunne kreves et gjennomsnittlig nivå. Dersom den prøvetidsansatte mangler arbeidserfaring og arbeidsgiver var kjent med det før ansettelsen, må dette hensyntas i vurderingen.

Lavere terskel for oppsigelse i prøvetid

Begrunnelsen for at det har betydning om oppsigelsen skal bedømmes etter arbeidsmiljøloven § 15-7 eller § 15-6 er at terskelen for oppsigelse i prøvetiden er «noe – ikke helt ubetydelig – lavere enn det som ellers gjelder«. Sitatet er hentet fra Høyesterett, se for eksempel Rt. 2011 s. 74. Det blir en skjønnsmessig helhetsvurdering, men det skal altså noe mer til for at domstolene overprøver arbeidsgivers skjønnsmessige vurdering.

Advokatbistand ved oppsigelse i prøvetid

Vi opplever at en del bedrifter undervurderer oppsigelsesvernet til arbeidstaker i prøvetiden. Det virker som om noen har den oppfatning at det nærmest er «fritt frem» med oppsigelse i denne perioden. Det er ikke riktig. Arbeidsgiver må fortsatt også godtgjøre at det faktum de bygger på er tilstrekkelig sannsynliggjort og dokumentert. Det er også slik at arbeidsgivere som har feilet med tilrettelegging og opplæring, ikke kan inngi oppsigelse til arbeidstaker i prøvetid uten å risikere at de må utbetale en stor erstatning til arbeidstaker.

Finn ut om du har en sak – uforpliktende!

Er du usikker på hvorvidt du har en sak eller ikke? Eller om det lønner seg å involvere en advokat? Vi mener at alle skal ha mulighet til å ivareta sine rettigheter. Derfor har vi gjort det så enkelt som mulig å få råd i forbindelse med juridiske problemstillinger:

Vi tilbyr advokatbistand til både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden. Det er imidlertid ingen hemmelighet at vår største klientgruppe er arbeidstakere.

Hos oss får du uforpliktende førstevurdering, slik at du kan finne ut om du har en god sak før du velger å bruke en advokat. Vi gir alltid oppriktige vurderinger; er det ikke en sak hvor advokatbistand vil kunne lønne seg, så sier vi det.

Bekymret for dyr advokatregning? Vi sjekker om du har rett på fri rettshjelp eller om du får dekket utgifter til advokat, og tar oss av alt papirarbeidet. Du betaler kun en egenandel. Du skal føle trygghet ved å velge oss som din advokatforbindelse. Vi har stort tilfang av arbeidssaker og gledelig nok løses mange saker utenom rettssystemet. I noen tilfeller er det imidlertid nødvendig med rettslig behandling av saker og vi kan vise til gode resultater.

Om du har spørsmål i forbindelse med oppsigelse i prøvetid, vil det dermed være både trygt og smart å ta kontakt med en av våre dyktige advokater.

Advokater

Møt våre spesialister innen arbeidsrett:

Send oss en melding om du vil ha saken din vurdert

Kontaktskjema nede

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring