Arbeidsmiljøloven har egne regler ved oppsigelse når arbeidstaker er sykemeldt. Det siktes da først og fremst til arbeidsmiljøloven § 15-8 som oppstiller et særskilt vern for arbeidstaker mot oppsigelse når arbeidstaker er sykemeldt.
Arbeidsmiljøloven har egne regler ved oppsigelse når arbeidstaker er sykemeldt. Det siktes da først og fremst til arbeidsmiljøloven § 15-8 som oppstiller et særskilt vern for arbeidstaker mot oppsigelse når arbeidstaker er sykemeldt.
Det korte svaret er ja. Arbeidsgiver har fortsatt adgang til å inngi oppsigelse. Det lange svaret er imidlertid langt mer komplisert. Arbeidsgiver kan ikke inngi en oppsigelse som har sammenheng med sykefraværet. Det avgjørende er de reelle underliggende forhold, ikke hva arbeidsgiver oppgir som oppsigelsesgrunn. Arbeidsgiver har bevisbyrden for at oppsigelsen ikke skyldes sykefravær, altså såkalt omvendt bevisbyrde.
Mange arbeidsgivere undervurderer betydningen av omvendt bevisbyrde i saken som innebærer oppsigelse når arbeidstaker er sykemeldt. Det vises til lovbestemmelsens forarbeider, herunder Ot.prp.nr. 41 (1975-1976) s. 77 der blant annet følgende fremgår:
«Det vil her ikke være nok at det påvises grunner som sammen med sykefraværet kunne gi grunnlag for oppsigelse. Det må foreligge omstendigheter som helt uavhengig av sykefraværet gir saklig grunn for oppsigelse.»
Arbeidsgiver må med andre ord kunne bevise at det foreligger omstendigheter som helt uavhengig av arbeidstakers sykefravær er tilstrekkelig til å inngi en oppsigelse.
Vi har hatt flere saker som omhandler dette, se blant annet denne referansesaken. Vi tilbyr alltid uforpliktende førstevurdering i arbeidssaker, som er et av firmaets klare satsingsområder. På denne måten kan du komme i kontakt med advokat og få lagt frem saken din før du må ta en beslutning på om du ønsker juridisk bistand i saken din. Alle henvendelser blir behandlet konfidensielt. Du får også svar innen kort tid.
Bestemmelsen inntas avslutningsvis i sin helhet:
§ 15-8. Oppsigelsesvern når sykemeldt
Er du usikker på hvorvidt du har en sak eller ikke? Eller om det lønner seg å involvere en advokat? Vi mener at alle skal ha mulighet til å ivareta sine rettigheter. Derfor har vi gjort det så enkelt som mulig å få råd i forbindelse med juridiske problemstillinger:
Hos oss får du uforpliktende førstevurdering, slik at du kan finne ut om du har en god sak før du velger å bruke en advokat. Vi gir alltid oppriktige vurderinger; er det ikke en sak hvor advokatbistand vil kunne lønne seg, så sier vi det. Advokatbistand ved oppsigelse kan være en vanskelig avgjørelse, fordi det står mye på spill og man har kanskje aldri vært involvert i en slik prosess tidligere. Da kan det ihvertfall være fornuftig å ta kontakt med advokat for å få en vurdering av saken. Deretter tar man en avgjørelse på om man ønsker advokatbistand eller ikke.
Bekymret for dyr advokatregning? Vi sjekker om du har rett på fri rettshjelp eller om du får dekket utgifter til advokat, og tar oss av alt papirarbeidet. Du betaler kun en egenandel. I saker tilknyttet oppsigelse eller avskjed, er det ofte arbeidsgiver som tar regningen. Dermed har du god sjanse for å få dekket utgiftene til advokat.
Om du har blitt oppsagt under sykemelding eller på annet ugyldig grunnlag, vil det dermed være både trygt og smart å ta kontakt med en av våre dyktige advokater.
Thor Gunnar er daglig leder og partner, og har i nærmere 20 år jobbet med spørsmål tilknyttet eiendomsrett.
Kjetil har meget god erfaring i bransjen, med spesialisering innen avtale/kontrakt/kjøpsrett.
Arbeidstakeren ble innkalt til drøftelsesmøte fordi arbeidsgiver mistenkte at han drakk på jobb
8-åring ble utsatt for omfattende mobbing på skolen.
Du kan klage på vedtak fattet av NAV.
Er du innkalt til drøftelsesmøte og lurer på hvordan du skal gå frem? Innkallelse til drøftelsesmøte er en alvorlig sak og det er viktig å forberede seg godt til møtet.
Det er strenge regler rundt fremgangsmåte og begrunnelse for oppsigelse på jobb
Arbeidstakere har et særlig stillingsvern ved sykdom – men vernet er ikke absolutt. Før arbeidsgiver sier opp en ansatt må det drøftes med arbeidstaker.