Det betyr i praksis at reglene som kan utledes av Hovedavtalen LO-NHO er gjeldende for alle arbeidsgivere, såfremt ikke andre regler følger av tariffavtale den enkelte arbeidsgiver er bundet av.
Når kan arbeidsgiver permittere ansatte?
Som eksempel på saklig grunn kan nevnes ordremangel, vareopptelling, reparasjoner og ominnredning av arbeidslokalene av slik art og omfang at produksjonen helt eller delvis må innstille og med den følge at arbeidstakerne ikke kan beskjeftiges. I disse Corona-tider, er det ikke tvilsomt at den ekstraordinære situasjonen som har oppstått vil kunne gi en rekke bedrifter saklig grunn til å permittere ansatte.
Hvordan avgjøre hvilke arbeidstakere som skal permitteres?
Utgangspunktet er at ansiennitet skal være avgjørende ved utvelgelsen. Det er imidlertid adgang til å fravike dette utgangspunktet dersom det foreligger saklig grunn. Saklig grunn kan for eksempel knytte seg til at enkelte arbeidstakere anses som nøkkelpersoner eller innehar en kompetanse som arbeidsgiver har et sterkt behov for å beholde i en krevende periode. Desto større ansiennitetsforskjellen er, desto mer skal til for at fravik fra ansiennitet anses som saklig.
Hvilke regler gjelder for permitteringsvarsel?
Hovedregelen er at varslingsfristen er 14 dager ved permitteringer. Det er imidlertid et unntak knyttet til uforutsette hendelser. Da gjelder en kortere frist på kun 2 dager. Det kan her oppstå vanskelige grensedragninger mellom når det er påkrevd med 14 dager og når det er tilstrekkelig med 2 dagers varsel. Det som kan sies med sikkerhet er at virksomheter som pålegges å stoppe sin virksomhet som følge av pålegg fra myndighetene som knytter seg til en ekstraordinær hendelse (som Corona), kan benytte 2 dagers varsling.
Advokatbistand for arbeidsgiver ved permittering
Vi bistår jevnlig arbeidsgivere med saker knyttet til permittering, både hva gjelder fortløpende rådgivning, juridiske betenkninger og oppfølging av konkrete saker. Vi har gode tekniske løsninger for å gjennomføre møter over nett, dersom det er påkrevd eller ønskelig. Ta kontakt med oss via kontaktskjemaet, så hører du fra oss innen kort tid.
PS! Artikkelen er skrevet 16. mars 2020 og som følge av den ekstraordinære situasjonen knyttet til viruset Corona, tas det forbehold om at endringer kan ha blitt gjort i regelverket i etterkant av at denne artikkelen ble skrevet.