Hvilke rettigheter har permitterte arbeidstakere?
Det kan være vanskelig å forholde seg til permittering som arbeidstaker, siden arbeidsmiljøloven ikke inneholder egne lovbestemmelser knyttet til permittering. Reglene finner vi i tariffavtaler.
Det kan være vanskelig å forholde seg til permittering som arbeidstaker, siden arbeidsmiljøloven ikke inneholder egne lovbestemmelser knyttet til permittering. Reglene finner vi i tariffavtaler.
For virksomheter som ikke er bundet av en tariffavtale, er det en etablert oppfatning som følger av praksis at reglene i Hovedavtalen LO-NHO gir uttrykk for ulovfestet rett. Arbeidsgiver kan kun gjennomføre en permittering dersom det foreligger saklig grunn.
Som eksempel på saklig grunn kan nevnes ordremangel, vareopptelling, reparasjoner og ominnredning av arbeidslokalene av slik art og omfang at produksjonen helt eller delvis må innstille og med den konsekvens at arbeidstakerne ikke kan holdes i arbeid. I disse dager er det viruset Corona og tiltak fra myndighetene som trolig vil gi en rekke bedrifter saklig grunn til å permittere. Det er imidlertid en del arbeidsgivere som bommer på både saksbehandling og utvelgelse.
Permittering og utvelgelse skal baseres på ansiennitet. Det er den klare hovedregelen. Så er det adgang til å gjøre unntak i tilfeller hvor det foreligger saklig grunn. Det er imidlertid viktig å presisere at det er et unntak fra hovedregelen. Desto større ansiennitetsforskjellen er, desto mer skal til for at fravik fra ansiennitet anses som saklig. Noen arbeidsgivere går for langt i å fravike hovedregelen og det kan utløse erstatningsansvar.
Her er hovedregelen at det må gis en 14 dagers varslingsfrist. Så kan det helt unntaksvis, der det foreligger uforutsette hendelser, gis 2 dagers frist. Her kan det være utfordrende for begge parter å avklare hva som er riktig. Det gjelder også for permitteringer knyttet til situasjonen rundt Corona-viruset. Dersom virksomheten er pålagt å stoppe sin virksomhet som følge av restriksjoner iverksatt av myndighetene i krisesituasjon, så vi det være tilstrekkelig med 2 dagers varsling.
Arbeidsrett har vært et satsingsområde for vårt firma helt siden det ble opprettet og vi har særlig hatt mange saker for arbeidstakersiden. Vi har god erfaring og kompetanse på permittering. Vi har gode tekniske løsninger for å gjennomføre møter over nett, dersom det er påkrevd eller ønskelig. Ta kontakt med oss via kontaktskjemaet, så hører du fra oss innen kort tid.
PS! Artikkelen er skrevet 16. mars 2020 og som følge av den ekstraordinære situasjonen knyttet til viruset Corona, tas det forbehold om at endringer kan ha blitt gjort i regelverket i etterkant av at denne artikkelen ble skrevet.
Advokat Elin Afnan har bred erfaring fra saker innen forvaltningsrett fra tidligere arbeidserfaring i Nav og Sivilombudet. Elin snakker flytende persisk, engelsk og norsk.
Arbeidstakeren ble innkalt til drøftelsesmøte fordi arbeidsgiver mistenkte at han drakk på jobb
8-åring ble utsatt for omfattende mobbing på skolen.
Du kan klage på vedtak fattet av NAV.
Er du innkalt til drøftelsesmøte og lurer på hvordan du skal gå frem? Innkallelse til drøftelsesmøte er en alvorlig sak og det er viktig å forberede seg godt til møtet.
Det er strenge regler rundt fremgangsmåte og begrunnelse for oppsigelse på jobb
Arbeidstakere har et særlig stillingsvern ved sykdom – men vernet er ikke absolutt. Før arbeidsgiver sier opp en ansatt må det drøftes med arbeidstaker.