Hvilke rettigheter har permitterte arbeidstakere?

Det kan være vanskelig å forholde seg til permittering som arbeidstaker, siden arbeidsmiljøloven ikke inneholder egne lovbestemmelser knyttet til permittering. Reglene finner vi i tariffavtaler.

For virksomheter som ikke er bundet av en tariffavtale, er det en etablert oppfatning som følger av praksis at reglene i Hovedavtalen LO-NHO gir uttrykk for ulovfestet rett. Arbeidsgiver kan kun gjennomføre en permittering dersom det foreligger saklig grunn.

Hvilke vilkår gjelder for permittering av arbeidstakere?

Som eksempel på saklig grunn kan nevnes ordremangel, vareopptelling, reparasjoner og ominnredning av arbeidslokalene av slik art og omfang at produksjonen helt eller delvis må innstille og med den konsekvens at arbeidstakerne ikke kan holdes i arbeid. I disse dager er det viruset Corona og tiltak fra myndighetene som trolig vil gi en rekke bedrifter saklig grunn til å permittere. Det er imidlertid en del arbeidsgivere som bommer på både saksbehandling og utvelgelse.

Permittering – utvelgelse og ansiennitet

Permittering og utvelgelse skal baseres på ansiennitet. Det er den klare hovedregelen. Så er det adgang til å gjøre unntak i tilfeller hvor det foreligger saklig grunn. Det er imidlertid viktig å presisere at det er et unntak fra hovedregelen. Desto større ansiennitetsforskjellen er, desto mer skal til for at fravik fra ansiennitet anses som saklig. Noen arbeidsgivere går for langt i å fravike hovedregelen og det kan utløse erstatningsansvar.

Permitteringsvarsel – hvilke regler må arbeidsgiver følge?

Her er hovedregelen at det må gis en 14 dagers varslingsfrist. Så kan det helt unntaksvis, der det foreligger uforutsette hendelser, gis 2 dagers frist. Her kan det være utfordrende for begge parter å avklare hva som er riktig. Det gjelder også for permitteringer knyttet til situasjonen rundt Corona-viruset. Dersom virksomheten er pålagt å stoppe sin virksomhet som følge av restriksjoner iverksatt av myndighetene i krisesituasjon, så vi det være tilstrekkelig med 2 dagers varsling.

Advokatbistand for arbeidstakere

Arbeidsrett har vært et satsingsområde for vårt firma helt siden det ble opprettet og vi har særlig hatt mange saker for arbeidstakersiden. Vi har god erfaring og kompetanse på permittering. Vi har gode tekniske løsninger for å gjennomføre møter over nett, dersom det er påkrevd eller ønskelig. Ta kontakt med oss via kontaktskjemaet, så hører du fra oss innen kort tid.

PS! Artikkelen er skrevet 16. mars 2020 og som følge av den ekstraordinære situasjonen knyttet til viruset Corona, tas det forbehold om at endringer kan ha blitt gjort i regelverket i etterkant av at denne artikkelen ble skrevet.

Våre advokater

Møt våre spesialister innen arbeidsrett.

Marita
Moe (permisjon)

Senioradvokat- fagansvarlig arbeidsrett

Senioradvokat Marita Moe arbeider særlig med saker innenfor arbeidsrett og kontraktsrett, herunder kjøp – og pengekravsrett, boligsaker og familierett.

Elin
Afnan (permisjon)

Advokat

Elin Afnan har lang erfaring fra NAV. For øvrig bistår hun på et bredt spekter av sakstyper. Yasaman behersker persisk og engelsk i tillegg til norsk.

image description

12+ profesjonelle medarbeidere

Relaterte saker

Les om saker vi har hjulpet våre klienter med innen arbeidsrett.

Arbeidstaker ble sagt opp for mistanke om alkoholmisbruk

Arbeidstakeren ble innkalt til drøftelsesmøte fordi arbeidsgiver mistenkte at han drakk på jobb

image description

Fornøyde kunder er vår beste bekreftelse

image description

Vi brenner for fornøyde kunder

image description
Vi behandlet915 saker i 2019
image description
Våre klienter har gitt oss5 ⭐ på Facebook
Fikk hjelp av meget flink Advokat Stian Jensen i sak med møbelforhandler. Utrolig pålitelig og profesjonell person som fikk forstått komplisert sak jeg hadde og fikk ordnet det i veldig kort tid. Anbefaler
Har hatt bistand fra advokat Andreas Ringstad ved 2 tilfeller. Kan anbefale han på det sterkeste, alltid meget godt forberedt, og man føler seg hørt og ivaretatt.
Takk til adv. Kjetil Lyngmyr for gode råd. Når hans navn ble nevnt som vår advokat, løste saken seg! Hjertlig takk!
Jeg er veldig fornøyd med hjelpen vi får fra Austin Lyngmyr. Kjetil responderer raskt, er løsningsorientert og gir verdifull hjelp når vi trenger det.
Tusen takk for alt av hjelp. Om noen jeg kjenner får problemer med bil er Kjetil Lyngmyr min første anbefaling. Fantastisk jobb har du gjort for oss.
Fikk meget god hjelp fra advokat Thor Gunnar Austin da jeg hadde problemer med en eiendomsmegler. Megleren ble dømt for uaktsomhet og brudd på lov om eiendomsmegling. Vil med dette absolutt berømme advokat Austin og Austin-Lyngmyr AS.
Advokat Thor Gunnar Austin er meget dyktig og kunnskapsrik.

Relaterte artikler

På utkikk etter mer informasjon? Les våre artikler om arbeidsrett.

Innkalt til drøftelsesmøte – hva nå?

Er du innkalt til drøftelsesmøte og lurer på hvordan du skal gå frem? Innkallelse til drøftelsesmøte er en alvorlig sak og det er viktig å forberede seg godt til møtet.

Oppsigelse uten grunn

Det er strenge regler rundt fremgangsmåte og begrunnelse for oppsigelse på jobb

Drøftelsesmøte når arbeidstakeren er sykemeldt

Arbeidstakere har et særlig stillingsvern ved sykdom – men vernet er ikke absolutt. Før arbeidsgiver sier opp en ansatt må det drøftes med arbeidstaker.

image description

100+ Artikler

Problemer på jobb, hjemmebane eller med noe du har kjøpt? Hva vi kan hjelpe deg med?
Spør advokaten
Gratis og uforpliktende
Kontaktskjema nede
Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring