Heldigital hovedforhandling fra hjemmekontoret – vant saken

7. februar 2021 var det en  artikkkel i AMTA (Akershus Amtstidende) skrevet av journalist Inger Eide Nordseth om advokat Andreas Holmsen-Ringstad som gjennomførte en rettssak fra hjemmekontor.

Det har nå kommet en dom i saken. Klienten vant frem på alle punkter. Motparten ble dømt til å betale Holmsen-Ringstads klient 65 000 kroner og sakskostnader, helt i tråd med kravene som var fremmet.

– Det var selvfølgelig litt merkelig å ta på seg dressen og sette seg inn på kontoret hjemme for å gjennomføre en rettssak, samtidig som kona, hunden og en baby på åtte uker befinner seg i andre rom i huset, sier advokat og partner Andreas Holmsen-Ringstad (33) i advokatfirmaet Austin Lyngmyr & Co

– Hvordan er stemningen ved en digital rettssak i forhold til når dere møtes fysisk?

– Det blir lettere å se ansiktsuttrykk og reaksjoner siden alle aktørene er oppe på skjermen samtidig i ulike bilder. Det er vanskeligere å skjule himling med øynene for eksempel. Samtidig mister du noe av den nervøsiteten i rommet som ofte ligger der når du har en rettssak mellom to private parter som er i retten for første gang, sier han.

Pandemien får fart på digitaliseringen

Han forteller at pandemien har fått fart på digitaliseringen også i Advokatbransjen som har rykte på det for å være nokså konservativ.

– Det har tatt tid å komme på et akseptabelt nivå med digitalisering for eksempel, og slutte med papirbunker på mange hundre sider til hver eneste rettssak. Nå har covid-19 satt fart på dette – og vi har til og med sett at det kan gjennomføres rettssaker digitalt, samtidig som rettssikkerheten til partene blir godt ivaretatt, sier Holmsen-Ringstad.

– Gjelder det i alle type saker?

– Jeg tror ikke digitale gjennomføringer vil bli hovedregelen etter at pandemien er slått tilbake, men det vil nok være et alternativ i enkelte sakstyper, som for eksempel nabokonflikter. Da kan det kanskje være en fordel at de ikke må befinne seg i samme rettssal, avslutter Andreas Holmsen-Ringstad.

Vil du lese hele artikkelen fra en PDF? Last den ned her

Relaterte artikler

Les våre råd og tips om dine juridiske rettigheter.