Nemitek: «Han kjøpte hus, skulle pusse opp kjelleren – men i bakken fant han avløpsledningen til naboen på helt feil sted. Nå har boligkjøperen fått 358 000 kroner i avslag på prisen.»
Nemitek, Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening, skrev nettopp en artikkel om saken vår advokat løste for boligkjøperen i Bærum.
«Da han kjøpte eneboligen fra 1978, planla kjøperen å pusse opp. Huset hadde en kjeller med fukt, saltutslag og dårlig drenering.
Dermed planla kjøperen å drenere, senke gulvet for å få høyere oppunder taket, og pusse opp. Han er takstmann selv, så han hadde grei oversikt over hva som måtte gjøres for å få kjelleren slik han ønsket.»
Huset ble solgt med «utviklingsmuligheter i kjelleren». I salgsoppgaven viste vedlagt kart at vann og avløp gikk i tomtegrensen.
Da kjøperen hadde signert overtakelsesprotokollen nevnte selgeren at naboens vann og avløp gikk under boligen. Etter dette fikk boligkjøperen også et eldre kart som viste at naboens rør gikk under det nyinnkjøpte huset hans.
Advokaten klaget til Finansklagenemnda på vegne av kjøperen og forlangte prisavslag.
– Det ble fremstilt som at avløpsledningen gikk rundt eiendommen. Det er ikke så vanlig lenger å konstruere hus slik at andres avløpsledninger ligger under, for det skaper problemer når naboen får rørbrudd, sier Austin Lyngmyrs advokat.
– Normalt sett ville ikke det vært noe problem. Problemet her var at boligen ble fremstilt med utviklingsmuligheter i kjelleren. Da måtte du senke gulvet, men det var ikke så enkelt når det var en avløpsledning under, konstaterer advokaten.
Skadeoppgjørsselskapet avslo kravet, og mente det ikke påvirket markedsverdien at naboens rør lå under boligen.
Avgjørelsen i Finansklagenemnda
Finansklagenemnda var i tvil om selgeren hadde gitt feil opplysninger. Kartet over vann og avløp tok forbehold om at det kunne forekomme feil.
Likevel: Argumentene taler for at en forbruker må kunne stole på et slikt kart. Det må antas at en profesjonell eiendomsmegler har undersøkt og kvalitetssikret kartet.
– Dette kunne selger og megler enkelt ha avklart før salget. Siden eiendommen ble solgt med et utviklingspotensial i kjelleren, så var dette høyst relevant informasjon for potensielle kjøpere, fastslår nemnda. Den peker på at selv ikke en kjøper som er profesjonell takstmann, fattet noen mistanke om at noe ikke var riktig.
Skadeoppgjørsselskapet måtte ut med nesten 400.000 kroner
Dermed får kjøperen avslag i prisen på 360.000 kroner, som er den laveste prisen for å legge om vann og avløp. I tillegg må skadeoppgjørsselskapet betale takst og advokatutgifter, tilsammen nesten 400.000 kroner.