Økonomi i parforhold – Slik unngår du konflikter

Å leve og bo sammen med en partner reiser ofte spørsmålet om hva som er ditt, og hva som er mitt. Over tid får mange par en sammenvevd økonomi, samtidig som det er naturlig å ønske at visse eiendeler tilhører én av partene alene. Alle forhold tar slutt en dag, enten ved et samlivsbrudd eller ved at en av partene går bort. For å unngå konflikter, enten mellom partnerne eller med arvinger, er det smart å ha et bevisst forhold til økonomien i parforholdet. Dette bør sikres gjennom klare avtaler som reduserer risikoen for tvister.

Samboere: Viktigheten av en samboeravtale

I et samboerforhold er hovedregelen at hver part har separat økonomi. Pengene du har på din konto tilhører deg, og det samme gjelder din partners midler. Utfordringene oppstår ofte når man skal fastsette eierskap til fysiske eiendeler eller verdier. Her er en samboeravtale helt avgjørende.

En god og utfyllende samboeravtale er spesielt viktig dersom man eier fast eiendom sammen. Mange lager sin første avtale når de kjøper bolig sammen. Avtalen bør tydeliggjøre hver parts bidrag til boligkjøpet og fordeling av løpende kostnader.

Oppdatering av avtalen er like viktig. For eksempel kan oppgraderinger som nytt kjøkken, opparbeidelse av hage eller andre prosjekter påvirke eierfordelingen. Skal den som finansierte oppgraderingen få en større eierandel, eller skal vedkommende ha en «tilgodelapp» ved salg? Mangelen på en oppdatert avtale kan føre til konflikter.

For langvarige samboerskap eller samboere med barn, kan økonomisk separasjon bli mindre tydelig. Lang rettspraksis viser at bidrag til familielivet kan gi rett til opparbeidet eierskap i eiendeler som opprinnelig tilhørte én av samboerne. Derfor er det aldri for sent å rydde opp og inngå en avtale – dette gir trygghet og forutsigbarhet for begge parter.

Ektefeller: Felleseie og ektepakt

For ektefeller er utgangspunktet felleseie. Dette betyr at alt ektefellene eier, fordeles likt mellom dem ved et eventuelt brudd, uavhengig av hvem som formelt eier eiendelen. Felleseie har liten praktisk betydning mens ekteskapet består, men kan få store konsekvenser ved skilsmisse eller død.

Unntaket fra felleseie er regulert i ekteskapsloven § 59. Denne gir rett til å holde verdier utenfor felleseie hvis de kan spores tilbake til midler som en ektefelle hadde før ekteskapet, eller til arv eller gaver mottatt fra andre enn ektefellen.

I praksis kan dette være utfordrende, særlig når det gjelder penger. For at arv i form av kontanter skal kunne skjevdeles, må det være de «samme pengene» som ble mottatt. Hvis midlene er blandet med andre transaksjoner, kan retten til skjevdeling falle bort. Fysiske eiendeler og fast eiendom er ofte enklere å dokumentere og skjevdele.

En ektepakt kan bidra til å avklare eierforhold og skape klare rammer. Den kan sammenlignes med en samboeravtale, men tilpasses ektefeller. Gjennom ektepakten kan partene regulere fordelingen av formue og eiendeler på en måte som er bindende for begge, samt deres arvinger. Har en av ektefellene mottatt arv i kontanter, anbefales det å søke råd for hvordan dette kan sikres i ektepakten.

Kontakt oss for hjelp med økonomi i parforholdet

Hos Austin Lyngmyr & Co tilbyr vi spesialisert rådgivning og planlegging for økonomi i parforhold. Som denne artikkelen viser, er det få ting som skaper mer trygghet og forutsigbarhet enn tydelige avtaler mellom partene. Kontakt oss for å sikre en smidig håndtering av økonomiske spørsmål i ditt forhold.

Kontaktskjema
Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring
Jeg godtar: