Oppsigelse grunnet langvarig sykefravær

Har du vært utsatt for oppsigelse på grunn av sykefravær? Dette var tilfellet for arbeidstaker i LG-2024-48191. Arbeidsgiver hadde i denne saken sagt opp arbeidstaker på bakgrunn av langvarig sykefravær. Betydningen av manglende helseerklæring og arbeidsgivers tilretteleggingsplikt var forhold som ble vurdert. Lagmannsretten kom imidlertid til at oppsigelsen var rettmessig, jf. arbeidsmiljøloven (aml.) § 15-7.

Rettslig grunnlag

Ved avgjørelse av om en arbeidstaker kan sies opp, må det etter aml. § 15-7 være «saklig begrunnet» i «virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold».

Ved oppsigelse begrunnet i arbeidstakers forhold, slik det er i vår sak, er terskelen for oppsigelse «høy», jf. rt.2009 s.685 (52).

I saker der oppsigelsen er begrunnet i arbeidstaker sykdom, vil arbeidsgiver også ha en tilretteleggingsplikt, jf. aml. § 4-6. Dersom tilretteleggingsplikten forsømmes, vil dette ofte være grunnlag for at oppsigelsen blir anset som usaklig.

Dersom det ikke er mulig å tilrettelegge arbeidsoppgavene innenfor arbeidstakers stilling, skal det vurderes om det finnes en annen stilling i virksomheten som arbeidstaker kan fungere i.

Lagmannsrettens vurdering

Av arbeidskontrakten fulgte det at arbeidstaker var forpliktet til å ha gyldig helseerklæring. Av saken fremgår det at han ikke hadde dette. Hans helseerklæring hadde blitt trukket tilbake og han hadde fått en midlertidig helseerklæring. Denne midlertidige helseerklæringen hadde utgått ett år før oppsigelsen fant sted. Det kunne heller ikke bevises at det var feil knyttet til at arbeidstaker manglet helseattest eller at den ble uriktig trukket tilbake.

Ved vurderingen la lagmannsretten derfor til grunn at arbeidstakers manglende helseerklæring utgjorde en tungtveiende og legitim grunn for å si ham opp fra stillingen.

Når det gjelder tilretteleggingsplikten, la lagmannsretten til grunn at denne var oppfylt. Her ble det lagt stor vekt på at arbeidstaker manglet helseerklæring og at det av den grunn ikke var mulig å tilrettelegge for arbeid for ham offshore. Arbeidsgiver prøvde også å tilby arbeidstaker tilrettelagt arbeid i land, noe han ikke ønsket.

At arbeidstaker ikke bidro slik at arbeidsgiver fikk kartlagt hans arbeidsevne var også et moment retten vektla. Han fylte ikke ut logg over hvilke arbeidsoppgaver han klarte å utføre, og hvilke han ikke klarte. Det ble av den grunn vanskelig for arbeidsgiver å finne en annen stilling som kunne passe han.

Slik lagmannsretten har lagt til grunn, finnes det heller ingen plikt til å opprette en ny stilling for å få arbeidstaker ut i arbeid. Arbeidstaker kan derfor ikke kreve en skreddersydd stilling dersom dette er noe som særskilt må opprettes.

Ta kontakt

Står du overfor en lignende sak eller har spørsmål i tilknytning til oppsigelse?  Ta gjerne kontakt med oss på post@aladvokat.no

Kontaktskjema
Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring
Jeg godtar:

Relaterte artikler

Les våre råd og tips om dine juridiske rettigheter.

Innkalt til drøftelsesmøte – hva nå?

Er du innkalt til drøftelsesmøte og lurer på hvordan du skal gå frem? Innkallelse til drøftelsesmøte er en alvorlig sak og det er viktig å forberede seg godt til møtet.

Omstøtelse i konkurs

Det er tingretten som beslutter om det skal åpnes konkurs i et selskap. Konkurs kan åpnes enten etter begjæring fra en av kreditorene, eller ved at selskapet selv begjærer oppbud.

Oppsigelse uten grunn

Det er strenge regler rundt fremgangsmåte og begrunnelse for oppsigelse på jobb

Drøftelsesmøte når arbeidstakeren er sykemeldt

Arbeidstakere har et særlig stillingsvern ved sykdom – men vernet er ikke absolutt. Før arbeidsgiver sier opp en ansatt må det drøftes med arbeidstaker.

Advokat i forhandlingsmøte med arbeidsgiver

I enkelte situasjoner kan du som arbeidstaker kreve forhandlingsmøte med arbeidsgiveren.

Arbeidstakers rettigheter ved nedbemanning

Arbeidsgiveren er underlagt strenge krav når det gjelder oppsigelse ved nedbemanning

Sparken på dagen

Dersom man mener at arbeidsgiver ikke har grunnlag for avskjed, kan man bestride avskjeden. Da kan det lønne seg med bistand fra advokat.

Oppsigelse av arbeidstaker

Oppsigelse av arbeidstaker grunnet virksomhetens/arbeidsgivers forhold