Ved oppsigelse har man oppsigelsestid. Da er det tid til å forberede og områ seg. Det å få «sparken på dagen» er i arbeidsmiljøloven klassifisert som avskjed. Dette er langt mer inngripende for arbeidstaker.
Hva vil det si å få sparken på dagen?
I arbeidsmiljøloven § 15-14 står det at arbeidsgiver kan avskjedige arbeidstaker med påbud om øyeblikkelig fratreden. Arbeidsforholdet opphører umiddelbart, og man må forlate arbeidsplassen. Samtidig stanses lønn. Dette skjer samme dag, derav «sparken på dagen». Det gjelder altså ingen oppsigelsestid.
Dette er naturligvis svært inngripende for den rammede arbeidstaker. Arbeidstakere har sterkt stillingsvern, og det er høy terskel for avskjed.
Hva må til for å gi sparken på dagen?
Avskjedigelse er forbeholdt alvorlige tilfeller. Arbeidstakeren må ha gjort seg skyldig i «grovt pliktbrudd» eller «annet vesentlig mislighold av avtalen». Det må også foretas en bredere og konkret vurdering. Da ses det hen til arbeidstakers behov for opphør av arbeidsforholdet, mot hvor inngripende dette vil være for arbeidstaker.
Typiske forhold som kan gi grunnlag for sparken på dagen er blant annet straffbare forhold (eks. tyveri og underslag), rusmiddelbruk på arbeidsplassen og illojalitet.
Det er viktig å merke seg at selv om vilkårene for avskjed ikke er oppfylt, kan avskjeden være gyldig som en ordinær oppsigelse. Arbeidsforholdet opphører, men oppsigelsesfristene gjelder.
Det er arbeidsgiver som må bevise at arbeidstaker har gjort seg skyldig i pliktbrudd.
Arbeidsgiver må følge en viss fremgangsmåte ved avskjed. Arbeidsgiver må:
- Gjennomføre drøftelsesmøte før beslutning
- Oppfylle formkravene i arbeidsmiljøloven § 15-4
- Levere avskjeden til arbeidstaker personlig eller i rekommandert brev
Hva kan gjøres om man får sparken på dagen?
Dersom man mener at arbeidsgiver ikke har grunnlag for avskjed, kan man bestride avskjeden. Da kan det lønne seg med bistand fra advokat.
Arbeidstakeren har rett til å kreve forhandlinger med arbeidsgiver. Det er også mulig å gå til søksmål, med en frist på åtte uker etter forhandlingene er avsluttet. Dersom man ikke har vært i forhandling, løper fristen fra avskjeden ble mottatt. Det gjelder ingen søksmålsfrist dersom arbeidsgiver ikke har oppfylt formkravene i Arbeidsmiljøloven § 15-4. Dersom søksmålet bare gjelder erstatning, er søksmålsfristen 6 måneder. Ved avskjed har man i utgangspunktet ikke rett til å stå i stillingen mens tvister pågår.
Hvis man kommer til at det foreligger en ugyldig avskjed, har man rett til å gjeninntre i stillingen samt kreve erstatning for både økonomisk og ikke-økonomisk tap.
Trenger du advokatbistand?
Vi har spesialiserte advokater som primært jobber med arbeidsrett, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.