Boligkjøperen avdekket et omfattende angrep av brune pelsbiller rett etter overtakelse av leiligheten. Han reklamerte umiddelbart til selger og selgers boligselgerforsikring. Ved hjelp av vår advokatfullmektig, fikk de til slutt en god løsning, ved et betydelig prisavslag for å få utbedret problemet i leiligheten.
Leiligheten på Grünerløkka i Oslo ble solgt «som den er». I forbindelse med salget var det utarbeidet en salgsoppgave, som inkluderte en tilstandsrapport og selgers egenerklæringsskjema. På spørsmål om selger kjente til om det var eller hadde vært skadedyr i boligen, hadde selger svart «Nei». Utover dette var det heller ikke gitt andre opplysninger om problemer med skadedyr eller insekter.
Selger hadde misligholdt sin opplysningsplikt
Etter overtakelsen ble det avdekket et omfattende angrep av brune pelsbiller. Kjøper reklamerte umiddelbart til selger og selgers boligselgerforsikring. Kjøper anførte at selgeren hadde misligholdt sin opplysningsplikt, og krevde å få dekket kostnadene med å bli kvitt problemet. Selger hevdet å ikke være kjent med at boligen var angrepet av brune pelsbiller. Selger hadde sett noen få insekter i sin eiertid, men forklarte at dette ikke hadde vært noe problem eller til sjenanse.
Fullstendig fjerning av pelsbillene ble ansett som vanskelig å gjennomføre
Kjøper kontaktet et skadedyrfirma for befaring og rapport. I rapporten fremgikk det at det var et aktivt angrep av brun pelsbille i leiligheten. I tillegg til bekjempelse ble det anbefalt å rive opp gulvene i leiligheten, samt gjøre omfattende tettetiltak for å hindre biller og larver i å komme seg inn i selve leiligheten. Kjøper innhentet rapport og estimat på tettetiltak og nødvendige bygningsmessige arbeider fra takstmann.
Selgers boligselgerforsikring innhentet en egen rapport fra et annet skadedyrfirma. Det ble i rapporten lagt til grunn at det var tilstrekkelig å legge nytt gulv over det gamle. Man ville da få tettet sprekker i gulv og ved lister, hvor de brune pelsbillene over tid ville dø av mangel på næring.
Selgers boligselgerforsikring fremsatte et forlikstilbud. De mente at ved å legge nytt gulv over det gamle, ville man få en akseptabel utbedring.
Tilbudet ble avslått da det ble ansett langt dårligere enn hva et sannsynlig utfall av en rettslig behandling ville vært.
Stevning ble tatt ut for Oslo tingrett
Selgers boligselgerforsikring fremsatte deretter et nytt og forbedret forlikstilbud. Partene kom omsider til enighet om et utenomrettslig forlik, som innebar at kjøper fikk et betydelig prisavslag for å få utbedret problemet i leiligheten.