Halvparten av en tomannsbolig i Lier komune, oppført i 1926, ble solgt «som den er» for nesten 4 millioner kr. Det var felles vannmåler for begge seksjonene, noe det ikke ble opplyst om i egenerklæringen. Finansklagenemda kom til at selger hadde misligholdt opplysningsplikten.
Det ble ved salget opplyst om at det var installert vannmåler og at vann betales ut ifra forbruk i kommunale avgifter. Selgeren hadde eid boligen siden 2013 og svarte benektende på spørsmål i egenerklæringen på om det var andre forhold av betydning ved eiendommen som kan være relevant for kjøper å vite om.
Etter overtakelsen ble boligkjøperen gjort oppmerksom av eier av den andre delen i tomannsboligen at det var en felles vannmåler for begge seksjonene i tomannsboligen. De mottok en felles faktura for de kommunale vann-avgiftene som deles på antall mennesker i hver bolig.
Kjøperen reklamerte til forsikringsselskapet, og innhentet pristilbud fra fagkyndig firma for etablering av egen kurs i kjeller med ny vannmåler til 25.000 kr.
Boligselgerforsikringen avslo kravet
Selger hadde tegnet boligselgerforsikring, som blant annet avslo kravet med den begrunnelsen at selger ga muntlige opplysninger til kjøper på visning om at vannmåleren var felles med naboseksjonen, og at de uansett ikke kunne se at forholdet har virket inn på avtalen.
Boligselgerforsikringsselskapene avslår ofte krav fra boligkjøpere med begrunnelse om at utbedringskostnadene er for lave sett i forhold til kjøpesummen og at innvirkningsvilkåret derfor ikke er oppfylt. At kjøpers krav er lavt sett i forhold til kjøpesummen utelukker ikke at forholdet kan ha innvirket på avtalen. Størrelsen på utbedringskostnadene er et moment i vurderingen, men vil i seg selv ikke være avgjørende. Nemnds- og rettspraksis viser at det skal lite til før innvirkningsvilkåret anses oppfylt. Det sentrale prinsippet innenfor kontraktsretten er at avtaler skal holdes slik de er inngått, og innvirkningsvilkåret er ikke ment å gi selger et «slingringsmonn» for sitt mangelsansvar etter avhendingsloven
Kjøperen fikk tilkjent prisavslag på 20.000 kr i Finansklagenemda
Saken ble ved hjelp av vår advokat, tatt til Finansklagenemnda, der Sekretariatet kom til at selger hadde misligholdt opplysningsplikten og at forholdet har virket inn på avtalen. Kjøper ble tilkjent et prisavslag på 20.000 kr, med tillegg av forsinkelsesrenter.