Boligkjøperen fikk prisavslag og erstatning på tilsammen 720.000 kr

Den uheldige boligkjøperen fikk vann inn i kjelleren kort tid etter at han hadde overtatt leiligheten sommeren 2019. Leiligheten var en del av et sameie på 6 boenheter i et bygg fra 2008.
Kjøperen reklamerte omgående til boligselgeren
Han meldte også skaden inn til sameiets bygningsforsikring, Fremtind, men de konkluderte med at skaden ikke var dekningsberettiget.
I tilstandsrapporten som fulgte salgsprospektet var «rom under terreng» gitt tilstandgrad 1 (Mindre eller moderate avvik. Lite til normalt slitt og ellers i orden.)
Leilighetene var bygget på grunnmuren til en eldre revet enebolig
Taksering av skaden viste til at det var manglende drenering og eldre kjellergulv uten fuktsperre mot grunn. Huset med leilighetene var bygget på grunnmuren til en eldre enebolig. Denne eneboligen ble revet før bygging, og grunnmurens alder var ukjent.
Selgeren hadde unnlatt å informere om at grunnmuren var av eldre dato, men hevdet senere i retten at dette ble muntlig informert om ved visning.
Utbedring av skadene ville beløpe seg på nærmere 700 000 kroner, og de andre sameierne måtte flytte ut de 4 ukene utbedringsarbeidet foregikk.
Tingretten konkluderte med at boligselgeren skulle betale tilsammen 840.000 kr for prisavslag, erstatning og sakskostnader
Retten la til grunn at «boligselgeren måtte kjenne til den manglende dreneringen og fuktsikringen av grunnmuren. Dette skulle helt klart kjøperen bli informert om, særlig fordi eiendommen ble markedsført med byggeår 2008 og man må forvente en fungerende drenering og fuktsikring fra dette tidspunkt. Grunnmurens alder og funksjon vil i sin alminnelighet være av stor betydning for en kjøper da den er en sentral del av eiendommens konstruksjon og fordi eventuelle feil og utbedringer vil kunne bli svært omfattende. Fuktskader vil også kunne medføre helsefare. Av de samme grunner, herunder de omfattende utbedringskostnadene, finner retten at de mangelfulle opplysningene har virket inn på avtalen.»
På denne bakgrunn kom retten til at eiendommen hadde mangel etter avhendingslova § 3-7 (lovdata.no).
Trenger du hjelp til prisavslag, erstatning eller heving av boligkjøp?
Selger har rett til å tilby utbedring av mangler. Dette skal skje innen rimelig tid. Om ikke, kan kjøperen kreve et prisavslag lik det utbedringen vil koste. Dersom det er snakk om et vesentlig avtalebrudd, kan det i enkelte tilfeller også være mulig å få hevet kjøpet. Les mer om våre referansesaker innen bolig og eiendom.
Boligtvist
Finner du feil eller mangler er viktig å reklamere skriftlig til boligselgerens forsikringsselskap så fort du kan. Selv om du ikke har funnet grunnen til feilen. I reklamasjonen opplyser du om hva det reklameres over. Deretter vil eierskifteselskapet be om sakkyndig vurdering fra takstmann på hva det koster å utbedre mangelen. Eierskifteselskapene bruker ofte egne takstmenn, og her kan du oppleve at de underdriver omfanget av manglene og behovet for utbedring.
Kjøpsforsikring?
Det er fritt valg av advokat selv om du har kjøpsforsikring. Boligadvokatene hos oss bistår gjerne i disse sakene. Om du ikke har kjøpsforsikring, vil ordinær boligforsikring dekke mye av advokatkostnadene. Ta kontakt, så sjekker vi det for deg.