Forringet sjøutsikt fra hytta på Hvaler ga prisavslag på 2,4 millioner kroner
Familien hadde kjøpt seg en fritidseiendom på Hvaler ved sjøen med flott usjenert sjøutsikt. Etter hyttekjøpet oppdaget de at det siden 2012 var planlagt utbygging av høyspentmaster over skjærgården. Dette ble det ikke opplyst om ved hyttesalget, verken fra selger eller eiendomsmegler.
Ikke lenge etter overtakelsen av hytta, begynte arbeidet med mastene. Familien tok raskt kontakt med Austin Lyngmyr, og fikk hjelp til å fremsette et krav til selgeren av hytta om heving eller et prisavslag på 3 millioner kroner.
Da høyspentmastene sto ferdige, var det åpenbart at dette forringet eiendommens verdi betydelig
Familien som kjøpte hytta hentet inn vurdering av verditapet fra to ulike takstmenn. De vurderte verditapet til henholdsvis 2,8 millioner kroner og 3,1 millioner kroner.
Boligselgerforsikringsselskapet som representerte selgeren ville ikke komme med forslag til løsning. De argumenterte derimot lenge med at hyttekjøperen ikke hadde noen sak, og da særlig ikke i den størrelsesorden man anførte.
Det ble tatt ut stevning for Fredrikstad tingrett
Da det ble tatt ut stevning, satte boligselgerforsikringen en mer løsningsorientert advokat på saken. Denne advokaten hentet inn to vurderinger på verditap fra lokale eiendomsmeglere. Disse mente derimot at verditapet var betydelig mindre, henholdsvis 700.000 kroner og 1,5 millioner kroner. Kjøpersiden var naturligvis uenig i dette, da man mente verditapet var betydelig høyere.
Selskapet erkjente deretter ansvar for at det forelå en mangel, men man var uenig hvorvidt kjøper hadde krav på heving eller ikke, og som et alternativ til heving, hvor mye han eventuelt skulle ha i prisavslag.
Rettsmegling førte til prisavslag på 2,4 millioner kroner
Partene møttes deretter til rettsmekling, og kom omsider til enighet om et prisavslag på 2,4 millioner kroner for det tapet familien led som følge av høyspentmastene.
Eiendomstvist
Finner du feil eller mangler på bolig eller fritidseiendom, er det viktig å reklamere skriftlig til selgerens forsikringsselskap så fort du kan, selv om du ikke har funnet grunnen til feilen. I reklamasjonen opplyser du om hva det reklameres over. Deretter vil eierskifteselskapet be om sakkyndig vurdering fra takstmann på hva det koster å utbedre mangelen. Dette kan vi bistå med å få kartlagt. Stol aldri blindt på eierskifteselskapene sine forslag til takstmenn, da de underdriver omfanget av manglene og behovet for utbedring.
Kjøpsforsikring?
Det er fritt valg av advokat selv om du har kjøpsforsikring. Advokatene hos oss bistår gjerne i disse sakene. Om du ikke har kjøpsforsikring, vil ordinær boligforsikring dekke mye av advokatkostnadene. Ta kontakt, så sjekker vi det for deg.