Hjem » Bolig & eiendom » Leietaker opplevde skjeggkre i boligen

Leietaker opplevde skjeggkre i boligen

Kort tid etter at vår klient hadde begynt å leie en bolig i Bergen oppdaget hun forekomster av sølv- og skjeggkre. Hun varslet om forholdet, og to måneder etter innflytningen fremmet hun varsel om heving av leieforholdet.

Saken var oppe i Husleietvistutvalget før saken ble tatt til tingretten.
Advokat Thor Gunnar Austin bistod leietaker, og klienten fikk medhold i tingretten.

Krav og argumenter i saken

Saksøkeren, vår klient, anførte at det var en mangel ved leieobjektet og at det forelå «et vesentlig kontraktsbrudd» som ga grunnlag for heving av leieavtalen.

Noen av argumentene som ble fremsatt var at naboen hadde hatt skjeggkre og at utleier visste om dette. Det var dialog i sameiet om forekomster av kre, og dette ble det ikke opplyst om til leietaker.

Saksøkte, utleier, bestred hevingskravet. Utleier hevdet å ikke ha hatt kunnskap om skjeggkre i boligen.

Rettens avgjørelse – skjeggkre – medhold i heving av leieavtalen

Retten la til grunn at leieforholdet ble regulert av husleieloven og den inngåtte leieavtalen.

For å kunne ta stilling til om leietaker kunne heve, måtte retten avgjøre om det forelå en mangel, og at denne mangelen medførte «vesentlig mislighold».

Vurderingen ble basert på en konkret helhetsvurdering. Helhetsvurderingen tok utgangspunkt i avviket fra riktig oppfyllelse.

Momenter som ble vektlagt var misligholdets

  • Kvalitet
  • Omfang
  • Varighet
  • Betydning for leietaker

På bakgrunn av bevis slo retten fast at det var skjeggkre i boligen på tidspunktet da leietaker flyttet inn. Det ble foretatt undersøkelser av sakkyndige, og på bakgrunn av skjeggkrefunn antok de at det hadde vært skjeggkre i boligen i 1 – 2 år.

Mengden av skjeggkre i hele boligen ble ansett stor nok til å kunne si at boligen var i «vesentlig dårligere stand enn det leietaker hadde grunn til å regne med».

Retten fant at boligen hadde en mangel, jf. husleieloven § 2-5.

Bevisene kunne ikke fastslå at utleier hadde kunnskap om skjeggkre i egen bolig, men fant at utleier var klar over at det var et problem i naboboligen. Dette var opplysninger som utleier visste om, og derfor burde informert leietaker om. Dermed fant retten at det var gitt mangelfulle opplysninger om boligen, jf. husleieloven § 2-4.

På bakgrunn av manglene som forelå ble konklusjonen i saken at leietakeren kunne heve leieavtalen, og hun måtte derfor ikke betale leie i oppsigelsestiden.

Trenger du advokathjelp?

Flere av våre advokater har lang erfaring med boligsaker. Vi opplever dessverre at flere har problemer med skjeggkre i boligen og ønsker gjerne å bistå deg. Din forsikring dekker rettshjelp, vi hjelper deg også med dette.

Send oss en melding om du vil ha en uforpliktende førstevurdering av din sak

Kontakt:

Kontaktskjema nede

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring