Hjem » Mistet jobben på grunn av sykefravær? Dette sier loven

Mistet jobben på grunn av sykefravær? Dette sier loven

trist-tenksom-dame

Kan du miste jobben på grunn av langvarig sykdom? I denne saken vurderte lagmannsretten hvor langt arbeidsgivers tilretteleggingsplikt strekker seg. Dommen viser at manglende helseerklæring og arbeidstakers medvirkningsplikt kan være avgjørende for om en oppsigelse anses som saklig.

Har du blitt sagt opp fordi du har vært syk over lengre tid? Dette var tilfellet for en arbeidstaker i en dom fra lagmannsretten i 2024. Arbeidsgiveren mente at det langvarige sykefraværet var grunn nok for oppsigelse. Men hva sier egentlig loven? Og hvor langt strekker arbeidsgivers plikt til tilrettelegging seg?

Når kan du miste jobben på grunn av sykdom?

For at en oppsigelse skal være gyldig, må den være «saklig begrunnet» i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Dette følger av arbeidsmiljøloven (aml.) § 15-7.

Dersom årsaken til oppsigelsen er arbeidstakerens egne forhold, stilles det strengere krav til oppsigelsen.  Hvis sykdom er grunnen til oppsigelsen, har arbeidsgiver også en tilretteleggingsplikt. Dersom denne ikke blir fulgt, kan oppsigelsen bli kjent usaklig.

Arbeidsgiver må også vurdere om det finnes annen stilling i virksomheten som arbeidstakeren kan omplasseres til – men hvor langt går egentlig denne plikten?

Lagmannsrettens dom: Var oppsigelsen rettmessig?

I denne saken krevde arbeidskontrakten at arbeidstakeren hadde en gyldig helseerklæring. Helseerklæringen til arbeidstakeren hadde i dette tilfellet blitt trukket tilbake, og den midlertidige erklæringen han fikk, gikk ut ett år før oppsigelsen. Retten fant ingen feil i denne beslutningen.

På denne bakgrunn mente lagmannsretten at mangelen på helseerklæring var en tungtveiende og legitim oppsigelsesgrunn.

Tilrettelegging: Hva er arbeidsgiver egentlig forpliktet til?

Lagmannsretten vurderte også om arbeidsgiver hadde gjort nok for å tilrettelegge. Siden arbeidstakeren ikke hadde helseerklæring, kunne han ikke jobbe offshore. Arbeidsgiver forsøkte å tilby ham en tilrettelagt stilling på land, men dette ønsket han ikke.

Et annet viktig moment var at arbeidstakeren ikke bidro til  å kartlegge sin egen arbeidsevne. Han fylte ikke ut en logg over hvilke oppgaver han kunne eller ikke kunne utføre. Dette gjorde det vanskelig for arbeidsgiver å finne en alternativ stilling for ham.

Til slutt slo lagmannsretten fast at arbeidsgiver ikke er forpliktet til å opprette en ny stilling for å tilpasse seg en enkelt ansatt. Konklusjonen i saken ble av den grunn at oppsigelsen var rettmessig.

Er du usikker på dine rettigheter? Vi hjelper deg!

Har du mottatt oppsigelse på grunn av sykdom? Eller lurer du på hvilke rettigheter du har? Ta kontakt med oss på post@aladvokat.no, så hjelper vi deg videre.

Har du en sak?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering

Kontaktskjema

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring

Kontakt oss for en uforpliktende førstevurdering av din sak

Kontaktskjema nede

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring