Kjøp av bolig er en av de viktigste investeringene vi som privatpersoner gjør. Men hva om du oppdager feil og mangler ved boligen etter overtakelse?  Noen av disse feilene og manglene kan til og med være forsøkt skjult. Vår erfaring er at eierskifteselskapene avviser mange krav uten tilstrekkelig grunnlag, noe som kan eskalere til en boligtvist.

I eierskiftesaker og boligtvister går visse typer mangler ofte igjen

Lekkasjer, fuktskader, skadedyr, råteskader, feilkonstruksjoner, feil på elektrisk anlegg, manglende drenering, bruk av ufaglærte eller manglende opplysninger om offentlige vedtak og arealmangler. Når det er avvik fra det som er opplyst i salgsoppgaven herunder tilstandsrapporten og egenerklæringen, vil det ofte være en rekke mangelskrav som kan anføres.

Å reklamere i en boligtvist er viktig

Det er viktig å reklamere skriftlig til boligselgerens forsikringsselskap snarest mulig etter at mangelen er oppdaget. I reklamasjonen må du opplyse om hva det reklameres over.

Prisavslag eller heving av boligkjøpet

Når det foreligger en mangel etter avhendingsloven har selger rett til å tilby utbedring. Utbedringen skal skje innen rimelig tid, og fristen løper for eierskifteselskapene fra reklamasjon er gitt. Om mangelen ikke utbedres, kan kjøper i praksis kreve prisavslag lik det utbedring koster. I noen tilfeller kan det bli aldersfradrag. Ved vesentlige mangler kan kjøper heve avtalen.

Boligselgerforsikring – bruker egne takstmenn

Protector Forsikring og Claims link bruker takstmenn som ofte går igjen. Vi som til daglig arbeider med boligsaker ser at mange av rapportene fra deres takstmenn underdriver omfanget av manglene og behov for utbedring.

Det er viktig å ha en motvekt når boligselgerforsikringen bruker egen takstmann. Boligkjøpere må stå på for sine rettmessige krav. Boligadvokatene våre opplever ofte at sakene blir forsøkt trenert av boligselgerforsikringen. Vi har spisskompetanse på avhendingsloven (lovdata.no) og kan bistå med advokathjelp.

Kjøpsforsikring og boligadvokat

Boligkjøpere har ofte tegnet kjøpsforsikring i for eksempel Help eller Legal 24. Selv om disse selskapene har egne advokater, har du i en boligtvist rett til å velge advokat selv. Boligadvokatene hos oss bistår i slike saker.

Boligkjøperforsikringen dekker offentlig salærsats, mens den ordinære rettshjelpsforsikringen dekker differansen til timepris, fratrukket egenandel. Du får da en boligadvokat som står på for din sak.

Solgt bolig uten boligselgerforsikring?

Normalt selges de fleste brukte boliger med boligselgerforsikring i Norge. Dette innebærer at det er et mindre behov for advokater som representerer private selgere enn kjøpere. Har du likevel valgt å avstå fra å tegne en slik forsikring, og mottar reklamasjon fra kjøper, kan vi bistå deg. Våre advokater har god erfaring også med å opptre for selger, og har fått flere frikjent fra kjøpers krav både i ting- og lagmannsretten.

Finn ut om du har en boligsak!

Er du usikker på hvorvidt du har en boligtvist? Eller om det lønner seg å involvere en advokat? Vi mener at alle skal ha mulighet til å ivareta sine rettigheter. Derfor har vi gjort det så enkelt som mulig å få råd i forbindelse med juridiske problemstillinger:

Hos oss får du førstevurdering, slik at du kan finne ut om du har en god sak før du velger å bruke en advokat.

I tillegg kan du få dekket utgifter til advokat gjennom forsikringen din, i saker tilknyttet eiendomsrett. Du trenger heller ikke legge ut for advokatutgiftene – vi finner ut om du har rett på fri rettshjelp og tar oss av alt papirarbeidet. Ofte dekker forsikringen hele 80% av utgiftene, og du betaler kun en egenandel på omlag 4.000 kr.

Send melding for uforpliktende førstevurdering av din sak

  Om du har problemer tilknyttet kjøp eller salg av bolig, vil det dermed være både trygt og smart å ta kontakt med en av våre dyktige advokater.

  Våre advokater

  Møt våre spesialister innen eiendomsrett.

  Thor
  Gunnar Austin

  Advokat/Managing Partner/Fagsjef fast eiendom- og boligrett

  Thor Gunnar er daglig leder og partner, og har i nærmere 20 år jobbet med spørsmål tilknyttet eiendomsrett.

  Stian
  S. Jensen

  Advokat/Partner

  Stian S. Jensen jobber mye med med flere problemstillinger knyttet til kjøp- og salg av bolig/ kjøretøy, nabokonflikter og generelt konflikter som kommer inn under forsikringsbransjens rettshjelpsdekning.

  Tori
  Herrem

  Senioradvokat

  Tori Herrem har lang erfaring som advokat i advokatfirma med fast eiendom, kontraktsrett og boligrett som arbeidsfelt.

  Marita
  Moe (permisjon)

  Senioradvokat- fagansvarlig arbeidsrett

  Senioradvokat Marita Moe arbeider særlig med saker innenfor arbeidsrett og kontraktsrett, herunder kjøp – og pengekravsrett, boligsaker og familierett.

  image description

  12+ profesjonelle medarbeidere

  Relaterte saker

  Les om saker vi har hjulpet våre klienter med innen eiendomsrett.

  Førstegangskjøper fikk 800.000 for feil og skader på gammelt tak

  Unggutt på 26 fikk en hard start på boligdrømmen da eneboligen viste seg å ha et tak som var infisert med sopp, råte og konstruksjonsfeil.

  Heving av boligkjøp, leiligheten i Oslo hadde vært en butikk

  Det ikke var søkt om bruksendring da butikken ble bygget om til leilighet. Leiligheten var ikke registrert som bolig med dagens tekniske krav.

  image description

  Fornøyde kunder er vår beste bekreftelse

  image description

  Vi brenner for fornøyde kunder

  image description
  Vi behandlet920 saker i 2022
  image description
  Våre klienter har gitt oss5 ⭐ på Facebook
  Fikk hjelp av meget flink Advokat Stian Jensen i sak med møbelforhandler. Utrolig pålitelig og profesjonell person som fikk forstått komplisert sak jeg hadde og fikk ordnet det i veldig kort tid. Anbefaler
  Har hatt bistand fra advokat Andreas Ringstad ved 2 tilfeller. Kan anbefale han på det sterkeste, alltid meget godt forberedt, og man føler seg hørt og ivaretatt.
  Takk til adv. Kjetil Lyngmyr for gode råd. Når hans navn ble nevnt som vår advokat, løste saken seg! Hjertlig takk!
  Jeg er veldig fornøyd med hjelpen vi får fra Austin Lyngmyr. Kjetil responderer raskt, er løsningsorientert og gir verdifull hjelp når vi trenger det.
  Tusen takk for alt av hjelp. Om noen jeg kjenner får problemer med bil er Kjetil Lyngmyr min første anbefaling. Fantastisk jobb har du gjort for oss.
  Fikk meget god hjelp fra advokat Thor Gunnar Austin da jeg hadde problemer med en eiendomsmegler. Megleren ble dømt for uaktsomhet og brudd på lov om eiendomsmegling. Vil med dette absolutt berømme advokat Austin og Austin-Lyngmyr AS.
  Advokat Thor Gunnar Austin er meget dyktig og kunnskapsrik.

  Relaterte artikler

  På utkikk etter mer informasjon? Les våre artikler om eiendomsrett.

  Boligkjøperne vinner nå oftere i forsikringssaker 

  Boliger blir som regel solgt med et «som den er»-forbehold. Et slikt forbehold gjør at risikoen for mangler ved boligen går over på deg som kjøper.

  Utett tak i boligen – avhendingslova

  Boliger blir som regel solgt med et «som den er»-forbehold. Et slikt forbehold gjør at risikoen for mangler ved boligen går over på deg som kjøper.

  Boligadvokat

  Trenger du hjelp av boligadvokat til prisavslag, erstatning eller heving av boligkjøp?

  image description

  100+ Artikler

  Problemer på jobb, hjemmebane eller med noe du har kjøpt? Hva vi kan hjelpe deg med?
  Spør advokaten
  Gratis og uforpliktende
  Kontaktskjema nede
  Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring