Eiendomsoverføring innad i familie

Overføring eiendom innad i familie er en vanlig disposisjon i Norge. Det kan enten være mellom ektefeller/samboere, til barn eller barnebarn eller i forbindelse med arv. Når overfører eiendom skal dette tinglyses hos Kartverket. Hovedregelen ved tinglysing hos Kartverket er at det utløser dokumentavgift. Her følger en gjennomgang av følger ved forskjellige situasjoner ved overføring av fast eiendom.
Overføring mellom ektefeller
Ektefeller kan fritte overføre hele eller deler av fast eiendom seg imellom uten at det utløser dokumentavgift. Man må vise til riktig lovhjemmel for å unngå dokumentavgift.
Dersom ektefeller overfører fast eiendom seg imellom som gave, er det viktig at dette gjøres i samband med en ektepakt for at gaven skal være gyldig, jf. ekteskapsloven § 50.
Overføring som skjer som følge av separasjon eller skilsmisse er også fritatt dokumentavgift.
Overføring mellom samboere
Overføring av fast eiendom mellom samboere utløser dokumentavgift. Hvis man ønsker å unngå dokumentavgift, kan man sikre begge samboere med en kombinasjon av samboeravtale og urådighetserklæring. På denne måten er begge trygt ivaretatt, men man slipper å betale store gebyrer til myndigheten.
Dersom overføringen skyldes et samlivsbrudd mellom samboerne kan det være grunnlag for fritak fra dokumentavgiften hvis gitte vilkår er oppfylt. Overføring av fritidseiendommer vil man aldri få fritak for.
Forskudd på arv
Forskudd på arv til en livsarving vil utløse dokumentavgift, dette uavhengig om det overføres som arveforskudd eller ren gave. Dette er viktig å huske på når man planlegger arvefordeling mens man fortsatt er i live.
Faktisk arv
Når det gjennomføres et arveskifte etter dødsfall, er det ikke dokumentavgift for arvingene. Det som er viktig å merke seg er at man kun får fritak for dokumentavgift etter den legale arvebrøken til hver arving.
Den legale arvebrøken er forholdstallet som tilfaller hver arving etter arveloven. Hvis en forelder (eller forelder i uskifte) dør, skal barna arve likt i henhold til arveloven. Har man 3 barn arver de 1/3 hver. Dersom ett barn alene skal ta over fast eiendom i arveoppgjøret, får man fritak for dokumentavgift for 1/3 av verdien av eiendommen. Dette gjelder uavhengig av om det foreligger testament som sier at ett av barna skal ha hele eiendommen.
Dersom man skal selge boligen, bør man ikke tinglyse eiendommen over på arvingen før videresalg.
Testamentsarving som ikke er livsarving
Dersom du arver fast eiendom gjennom testament fra en du ikke er i familie med må man betale dokumentavgift. Dersom du velger å ikke beholde eiendommen, men vil selge den videre, kan man komme utenom dokumentavgift. Kontakt advokat.
Hva hvis overskjøting/tinglysing ikke har blitt gjennomført?
Det er stadig tilfeller hvor eiendom har blitt nedarvet uten at korrekt og formell tinglysing har blitt gjennomført hos Kartverket. Dette kan fort by på store utfordringer. Avhengig av antall arvinger gjennom årene kan det bli en komplisert prosess. Det anbefales på sterkeste at man ordner opp i hjemmel og tinglysing hver gang det foregår et arveskifte, og dersom man finner ut at det har blir forbigått, kontakt advokat for bistand så fort som mulig.
Har du en sak?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering