Ektepakt – er det nødvendig? Her er fem gode grunner

Mange tenker at ektepakt er noe man bare trenger hvis man er rik eller ikke stoler på partneren sin, men sannheten er at en ektepakt handler om trygghet og forutsigbarhet – for begge parter. Livet er uforutsigbart, og ved å ta bevisste valg om økonomi og eiendeler kan man unngå potensielle konflikter i fremtiden.
En ektepakt er ikke et tegn på mistillit, men snarere en moden beslutning for å beskytte det man har kjært. Her er fem gode grunner til hvorfor du bør inngå en ektepakt.
(1) Sikre særeie
En ektepakt gir muligheten til å avtale at visse eiendeler skal være særeie, noe som betyr at de ikke deles ved et eventuelt brudd. Dette er spesielt aktuelt hvis du ønsker å beskytte verdier du har med deg inn i ekteskapet.
Eksempel: Hvis du eier en hytte som har vært i familien i generasjoner, kan du avtale at den skal være ditt særeie. Da vil hytten forbli din ved en eventuell skilsmisse, uten at verdiene deles.
(2) Beskyttelse av arv og gaver
Arv og gaver kan holdes utenfor delingen ved å avtale særeie i en ektepakt. Dette er spesielt viktig der det ikke fremgår av testament fra arvelater at arven skal være særeie. Ved at dette fremgår av ektepakt, slipper man tvister som må inn for rettssystemet.
Eksempel: Hvis du arver en leilighet fra foreldrene dine, kan du med en ektepakt sikre at denne leiligheten ikke inngår i felleseiet dersom ekteskapet tar slutt.
(3) Forhindre uønsket skjevdeling
Skjevdeling gir rett til å holde verdier man hadde før ekteskapet eller mottok i arv utenfor deling. Men, hvis verdiene blandes med felleseie, kan skjevdelingsretten svekkes. En ektepakt kan tydelig definere hva som skal holdes utenfor felleseiet.
Eksempel: Hvis man går inn i ekteskapet med en bolig, kan det avtales i ektepakt at denne ikke skal skjevdeles ved et eventuelt opphør av ekteskapet.
(4) Klarhet rundt økonomiske forhold
En ektepakt skaper forutsigbarhet ved å klargjøre hvem som eier hva, og hvordan verdier skal fordeles. Dette kan forhindre uenigheter og konflikter hvis ekteskapet skulle ta slutt.
Eksempel: Hvis den ene parten investerer i aksjer og den andre i bolig, kan en ektepakt presisere hvem som eier hva, slik at man unngår diskusjoner om fordelingen.
(5) Sikre verdier ved dødsfall
Uten en ektepakt vil arven etter avdøde deles i henhold til arveloven, noe som kan føre til at særkullsbarn får en større del av arven på bekostning av den gjenlevende ektefellen. Med en ektepakt kan man sikre at ektefellen får beholde visse verdier, selv når det finnes særkullsbarn.
Eksempel: Hvis du har barn fra et tidligere forhold, kan du med en ektepakt sørge for at din nåværende ektefelle får beholde felles bolig ved din bortgang, i stedet for at barna krever sin del med en gang.
Vi bistår med å sette opp ektepakter
En ektepakt handler ikke om mistillit, men om å sikre forutsigbarhet og rettferdighet. Ved å ta kloke valg i dag, kan dere unngå unødvendige konflikter i fremtiden. Det gir trygghet – for dere begge
Trenger du/dere hjelp til å sette opp en ektepakt eller har spørsmål i tilknytning til ektepakt? Ta kontakt med oss på post@aladvokat.no
Har du en sak?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering