En ektepakt er et undervurdert dokument som kanskje de fleste assosierer med rike mennesker som skal gifte seg og beskytte sine formuer.
Sannheten er en ganske annen, nemlig det at en ektepakt kan være veldig anvendelig for mange ektepar og kan være løsningen på en del potensielle problemstillinger man står overfor.
En ektepakt opprettes ofte i kombinasjon med et testament
Enkelt forklart er en ektepakt et dokument som regulerer formuesforholdet mellom ektefeller mens de lever og er gift. Et testament regulerer hva som skal skje med formue/aktiva etter man har gått bort.
Testament kan du lese mer om her –>
Etter ekteskapsloven har alle ektefeller felleseie, og unntak fra felleseie må reguleres gjennom en ektepakt. Forhold som er regulert og fastsatt i en ektepakt vil også være bindene for livsarvingene, og således får en ektepakt også virkninger etter man har gått bort.
Vanlige grunner til å velge ektepakt
Særeie
Det er flere grunner til at det kan være ønskelig for et ektepar å opprette en ektepakt. Det mest klassiske tilfelle er dersom en ektefelle skal eie noe i særeie. Dette kan for eksempel være bolig som den ene ektefellen alene tar med seg inn i ekteskapet og ønsker å beholde dersom forholdet tar slutt.
Formue
Et annet scenario kan være at to mennesker med stor forskjell i individuell formue inngår ekteskap. Dersom ekteskap skulle endt med skilsmisse vil gjerne den med størst formue være sikret å få med den ut av ekteskapet. Skulle derimot ekteskapet bli oppløst som følge av hennes/hans død, ønsker man at ektefellen skal bli tilgodesett med store deler av formuen. Dette kan løses ved hjelp av en ektepakt.
Gaver
Dersom ektefeller gir hverandre verdifulle gaver, må det også gjøres ved ektepakt for at gaven ikke skal være en del av felleseie.
Mine og dine barn
I dagens samfunn er det heller ikke uvanlig at man stifter familie i to forskjellige omganger. Kanskje barna fra det første forholdet er voksne med en stabil økonomi og man ønsker å sikre sin nåværende familie dersom noe skulle skje. Arveloven setter klare rammer og restriksjoner ved fordeling av arv, selv om man oppretter testament. Gjennom en ektepakt kan man ytterligere kontrollere de økonomiske følgende av et dødsfall og man har flere alternativer.
Eksemplene over er bare noen situasjoner hvor det enten er nødvendig eller gir fleksibilitet med en ektepakt, men er på ingen måte uttømmende.
Med en ektepakt er muligheten mange, men kompliserte
Loven skiller mellom felles/særeie og eneeie/sameie. Den ene referer til eierforhold og det andre til formuesforhold. Det kan være forvirrende hva som regulerer hva og hvilke konsekvenser den forskjellige begrepsbruken innebærer. Det anbefales derfor å oppsøke juridisk bistand ved opprettelse av ektepakt.