Forskjellsbehandling av arvinger

I Norge er det nesten tabu å snakke om forskjellsbehandling av livsarvinger, altså sine egne barn. Som advokat gjennom flere år lærer man at det kan være gode grunner, både praktiske og følelsesmessige, til at man ønsker å forskjellsbehandle barna sine. Det er ofte grunnløst å føle skam rundt det, og det er vanligere enn man kanskje får inntrykket av.

På grunn av arvelovens regler om pliktdelsarv og livs- og dødsdisposisjoner kan det være vanskelig å forfordele sine barn i praksis, men med god juridisk bistand kan det gjennomføres.

Livsdisposisjoner

Så lenge man lever (og ikke sitter i uskifte) er den rettslige hovedregelen at man kan gjøre hva man vil med de man selv eier. Det er ikke ulovlig å gi bort rubb og stubb til ett av barna, eller en vilt fremmed person for den saks skyld.

Arveloven § 40 regulerer forskjellen mellom livs- og dødsdisposisjoner. En dødsdisposisjon er en gave/overføring/avtale etc. som ikke er ment til å få reelle konsekvenser for giver før etter hens død. Slike disposisjoner faller inn under arvelovens regler og kan derfor bli omgjort etter at giver har gått bort.

Et typisk tilfelle er at man overfører fast eiendom til ett av sine barn (som oftest kun gjennom tinglysing), men at man selv bebor og utnytter eiendommen på samme måte frem til man dør. Et slikt tilfelle vil fort kunne omstøtes etter at giver(erne) har gått bort og derfor være ugyldig.

Det betyr ikke at situasjoner over ikke kan gjennomføres i realiteten, men arveplanlegging på denne måten krever juridisk bistand. Hvis man oppsøker kvalifisert hjelp, kan faktisk det meste av hva man ønsker å gjennomføre løses.

Ektepakt

Hvis du har barn fra tidligere forhold eller ekteskap betegnes de som særkullsbarn i lovens forstand. Hvis man gifter seg med ny partner, har man muligheten til å opprette en ektepakt. En ektepakt regulerer formuen mellom ektefeller og er bindende for arvinger også. Man har utrolig mange muligheter og alternativer for å regulere formueforskyvning mellom ektefeller i en ektepakt.

En kombinasjon av ektepakt og testament vil gi ektefeller stor fleksibilitet for å regulere hva som skal skje dersom én går bort, eller den dagen begge har gått bort.

Dersom man har spesifikke ønsker om hva som skal skje med det man etterlater seg, er det veldig viktig å søke juridisk bistand for at dine valg skal stå seg når oppgjøret finner sted. Ta kontakt med våre eksperter på arverett og få rask tilbakemelding!

Kontaktskjema
Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring
Jeg godtar: