Opphør av samboerskap

Mange som etablerer samboerskap i nyere tid oppretter en samboeravtale. Da vil samboeravtalen regulere fordelingen av eiendelene de to partene eide hver for seg og sammen. Dette er grunnen til at man oppretter samboeravtale, nemlig at et brudd kan gjennomføres enkelt og ryddig.
Problemet oppstår dersom det ikke foreligger en samboeravtale. For partnere som har vært sammen for en kortere periode er det ofte enkelt å gjennomføre et samboerskifte. Hovedregelen er at hver samboer eier det de har kjøpt eller tatt med seg inn i forholdet, og er alene ansvarlig for gjelden de har pådratt seg og som står i deres navn.
For partnere som har vært sammen lenge og levd/bygget et liv sammen kan et brudd være mye mer komplisert. Da vil analogi fra ekteskapsloven og rettslig prinsipper om sameie være gjeldende. Det kan fort ha oppstått sameie i eiendeler den enkelte part la til grunn at de eide alene.
Sameie i samboerforhold
Det er tre sentrale stiftelsesgrunnlag for sameie. Det kan være bestemt av tredjemann, partene har avtalt det seg imellom eller det oppstår på bakgrunn av partenes bidrag til ervervet. Det er det siste vi skal gå gjennom grundigere i det følgende.
Direkte bidrag er å betale for selve objektet og direkte bidrag vil medføre eierrettigheter. Man kan også bli medeier gjennom indirekte bidrag – og det er to former for indirekte bidrag: arbeid i hjemmet og betaling av forbruksutgifter. Arbeid i hjemmet er direkte regulert for ektefeller gjennom ekteskapsloven § 31, tredje ledd. For samboere er dette stiftelsesgrunnlaget og betaling av forbruksutgifter etablert gjennom Høyesterettspraksis.
Arbeid i hjemmet
Dette er den vanligste formen for stiftelse av medeierrett. Hensynet bak denne bestemmelsen er at den som er hjemme med barn, frigir tid til at den andre partneren kan jobbe og tjene penger. Bidraget i hjemmet muliggjør at eiendelen(e) kan anskaffes.
I tillegg til selve bidraget må eiendelen være et fellesprosjekt for partene. Fellesprosjekt vil være typisk hus, bil, båt, hytte etc. Det er ikke et strengt vilkår om at det skal være felles, men personlige eiendeler vil falle utenfor. Eiendeler knyttet til yrket eller næring vil også som regel falle utenfor.
Det er flere momenter som må vurderes og vil spille inn for å stadfeste sameierett, så juridisk bistand bør oppsøkes.
Betaling av forbruksutgifter
Betaling av familiens forbruksutgifter, dvs. mat, klær, husleie, strøm, telefon, fornøyelser osv., stifter medeiendomsrett både i ekteskap og samboerforhold. Det er et ulovfestet ervervsgrunnlag som vokste frem i rettspraksis etter krigen.
Rettspraksis tilsier at to vilkår må være oppfylt for at sameie skal stiftes: Den som betaler forbruksutgifter må ha medvirket (bidratt) til anskaffelsen ved å frigjøre kapital for den andre som så har kommet anskaffelsen til gode. Det er også et vilkår at ervervet har vært et fellesprosjekt for partene.
Hvorvidt medvirkningen er sameiestiftende, avgjøres etter en skjønnsmessig vurdering hvor graden av medvirkning står sentralt, men hvor det også legges vekt på andre forhold, først og fremst det fellesskap som har vært rundt anskaffelse og bruk av eiendelen.
Ta kontakt for bistand til det økonomiske oppgjøret ved samlivsbrudd mellom samboere eller ektefeller.
Har du en sak?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering