Testament for unge

Når man er ung og har hele livet foran seg er det sjeldent at man tenker på et testament som noe relevant og nødvending å skrive. For det første er dette helt naturlig, men samtidig er nok de færreste klar over hva som skjer med det man etterlater seg hvis man skulle gått bort.
Her kan man få en kort oversikt over hva som skjer med arven etter seg ved forskjellig livssituasjoner for yngre mennesker, men de kan også være relevante for alle som befinner seg i lignende situasjoner. Oversikten er hva som følger av arveloven når det ikke foreligger testament.
Single personer uten barn
Dersom avdøde ikke har livsarvinger, vil arven tilfalle hver forelder med ½ hver. Det er ofte man ikke vil at en av foreldrene skal arve deg, og testament vil derfor være nødvendig. Dersom en av foreldrene også har gått bort, vil ½ bli fordelt på avdøde forelders arvinger.
Single personer med barn
Alt man etterlater seg vil tilfalle livsarvingen. Her vil likevel gjenlevende forelder ha stor myndighet over arven ved noen anledninger. Dersom man vil sikre hvem som skal kontrollere arven vil et testament være nødvendig. Som hovedregel vil Statsforvalteren kontrollere arven uten testament, og det er ikke sikkert at det er det man ønsker.
Samboere uten barn
Samboere som ikke har eller har hatt barn med hverandre vil ikke arve hverandre i det hele tatt. Dette gjelder uavhengig av hvor lenge man har bodd sammen.
Mange velger også å ikke få barn, det er derfor helt nødvendig med testament dersom man vil ivareta sin partner ved dødsfall.
Samboere med barn
Dersom samboere har barn, vil man kun arve 4G (G = 124 028 kr per 01.05.2024) fra avdøde samboere. Resten vil tilfalle livsarvingene i sin helhet og kontrollen vil tilfalle Statsforvalteren. Gjenlevende samboer har dog mulighet til å sitte i begrenset uskifte, men det er ikke nødvendigvis ideelt. Unge samboere med barn bør opprette testament som gir gjenlevende størst mulig handlefrihet og alternativer for å selv bestemme hva som er best for seg selv og barna dersom man skulle være så uheldig å miste sin partner.
Ektefeller uten barn
Arveloven bestemmer at en ektefelle vil kun arve halvparten av hva avdøde etterlater seg. Den andre halvparten vil tilfalle foreldrene til avdøde eller deres barn hvis foreldrene er døde. Dette gjelder selv om man har vært gift i over 40 år. Ektefeller som ikke har barn må derfor opprette testament for å ivareta hverandre når den andre går bort.
Ektefeller med barn
Dette er kanskje den viktigste situasjonen når det gjelder yngre ektefeller. En ektefelle vil arve ¼ av hva avdøde etterlater seg. Ved eldre menneskers bortgang velger man som oftest å sitte i uskifte, og arvefordeling blir derfor ikke en problemstilling.
En helt annen situasjon er dersom man skal være så uheldig å miste sin ektefelle i ung alder. Gjenlevende ektefelle vil ofte måtte velge å sitte i uskifte fordi man ikke har likviditet til å betale ut arv til sine barn. Problemet er at alt gjenlevende bygger opp av formue går inn i uskifteboet, så eventuelt skifte og utdeling av arv til barna vil bare bli mer kostbart for hvert år som går.
Unge ektefeller med barn vil derfor ha veldig godt av et testament som gir gjenlevende ektefelle så mye handlefrihet som mulig dersom man skulle være så uheldig å bli utsatt for det verste tenkes. Økonomisk planlegging, herunder arveplanlegging, er viktig for å sikre stabilitet og forutsigbarhet.
Oppsummert
Egentlig burde alle ha et testament uavhengig av livssituasjon. Hva som skjer når noen går bort er ikke allmennkunnskap og mange finner seg plutselig i en situasjon de anså som helt «unaturlig» dersom sin nærmeste går bort.
Kontakt advokat for å klargjøre din livssituasjon og få kvalifisert bistand til å trygge dine nærmeste, eller les flere saker om arv- og familierett her.
Har du en sak?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering