Hjem » Arv- og familierett » Særkullsbarn og arv

Særkullsbarn og arv

Mange ekteskap består i dag av særkullsbarn. I dagliglivet har det ingen juridiske konsekvenser, men den dagen en av ektefellene går bort og arv skal fordeles, kan det oppstå problemer eller konflikter.

Som alltid når det gjelder arv er det lurt å planlegge og ting løses best med kommunikasjon mellom alle involverte parter. I noen tilfeller kan det løses ved at gjenlevende ektefelle sitter i uskifte med særkullsbarn, men dette krever samtykke fra avdødes livsarvinger. Dette kan du lese mer om her.
Det er oftere unntaket enn hovedregelen at særkullsbarn samtykker til at sin steforelder kan sitte i uskifte. Hvis ikke særkullsbarna samtykker til uskifte har de krav på arv etter sin avdøde forelder med en gang. Dette kan by på store økonomiske utfordringer for gjenlevende ektefelle, og snu opp ned på livet.

Testament

Det enkleste grepet man kan gjøre er å opprette et testament som fraviker arvelovens bestemmelser om fordeling av arv. Uten testament vil ¾ av det man etterlater seg tilfalle livsarvingene, mens ¼ går i arv til ektefellen.

Alle kan disponere fritt over 1/3 av det man etterlater seg. Man kan derfor omgjøre ektefellearven til 1/3 gjennom testament. Har man store verdier kan man begrense pliktdelsarven til hvert barn til 15G, og disponere fritt over overskytende verdier.

Testamenter burde bli skrevet av advokat for å være sikker på at arven blir fordelt i tråd med arvelaters ønsker.

Ektepakt

Ektepakter brukes til å regulere formuesforholdet ektefeller imellom når man skal fravike hovedregelen om felleseie i ekteskapet.

Man kan flytte verdier mellom ektefeller, dersom den ene er mer bemidlet enn den andre. Dette vil også være bindende dersom man skilles.

Det mange ikke er klar over er at man kan benytte en ektepakt til å regulere økonomiske forhold etter at en har gått bort. En ektepakt vil da en flytte eller bestemme over formue, før arv skal regnes ut. På denne måten har man enda fler alternativer og muligheter til å ivareta gjenlevende ektefelle (på bekostning av særkullsbarn).

Hvis man blir gift i voksen alder bringer man ofte med seg verdier inn i ekteskapet. Dette kan livsarvingene skjevdele på vegne av avdøde i arveoppgjøret. Gjennom en ektepakt kan man bestemme om dette skal være mulig for særkullsbarn.

Gjennom ektepakt kan man også foreta noen lure grep som vil sikre begge ektefeller i levende livet ved en skilsmisse, men sørge for at gjenlevende blir sittende med betydelig mer midler hvis ekteskapet avsluttes ved at en dør.

Ta kontakt for rådgivning om hvordan ektefeller best kan planlegge og ivareta hverandre dersom en går bort.

Les flere saker om arv- og familierett her.

Har du en sak?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering

Kontaktskjema

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring

Kontakt oss for en uforpliktende førstevurdering av din sak

Kontaktskjema nede

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring