Hjem » Bil » Hva er nytt i ny forbrukerkjøpslov?

Hva er nytt i ny forbrukerkjøpslov?

illustrasjonsfoto5

Har du kjøpt eller solgt bil etter 1. januar 2024? Da er det verdt å merke seg at loven som gjelder kjøp mellom en forbruker og forhandler har kommet med noen endringer. Her er en kort oppsummering:

§ 17 – «som den er»

Tidligere kunne en bil selges «som den er». Denne regelen er nå tatt vekk. Konsekvensen er at forhandleren ikke kan ta alminnelige forbehold om feil og mangler ved salg av bil. Endringen tilgodeser forbrukeren da terskelen for å erklære en mangel lempes.

Det er fortsatt adgang til å selge en bil med forbehold, men da må disse spesifiseres klart og uttrykkelig i kjøpsavtalen.

§ 18 annet ledd – Bevisbyrdeperiode

Tidligere skulle alle mangler som oppsto innen seks måneder etter kjøpet formodes å ha eksistert ved risikoens overgang. Med dette menes at mangler som dukker opp innen denne perioden, antas å være et tegn på at gjenstanden var mangelfull allerede ved levering.

Regelen er fortsatt den sammen, men tidsperspektivet er nå utvidet til to år. Dette gjør det enklere for forbrukeren å reklamere og pålegger forhandler et større ansvar til å undersøke bilen før salget. Det er også forhandleren som har best forutsetning for å avdekke en mangels årsak.

Unntak gjelder dersom forhandleren sannsynliggjør at feilen skyldes forhold på forbrukerens side.

§ 30 Gjennomføring av avhjelp

Forhandlerens rett til å reparere en mangel er redusert fra to til ett forsøk. Dette gir forbrukeren en raskere tilgang til f.eks. prisavslag eller heving dersom mangelen ikke rettes ved første forsøk.

Dersom ytterligere retting skal skje, måtte forhandleren tidligere bevise «særlige grunner». Etter endringen er det nok at et nytt forsøk er «rimelig». Terskelen er lav, og forbrukeren må ofte finne seg i flere utbedringsforsøk – særlig der det er tale om brukte kjøretøy og/eller forskjellige feil.

§ 32 – Heving

Vilkåret for heving er fortsatt at mangelen ikke må være «uvesentlig». Etter endringene er det imidlertid forhandleren som har bevisbyrden og som må overbevise om at mangelen ikke betyr at kjøperen har et rimelig grunnlag til å komme seg ut av kjøpekontrakten.

Hva betyr dette for deg?

I praksis får regelendringene den konsekvens at forbrukerens vern er ytterligere styrket – særlig ved utvidet bevisbyrdeperiode og strengere regler om avhjelp og heving. Bevisreglene ligger mer hos forhandler og pålegger en strenger plikt til å levere en driftssikker bil.

Det er også andre mindre språklige endringer som i hovedtrekk er en videreføring av allerede gjeldende rett.

Har du spørsmål om et bilsalg eller trenger du bistand i en reklamasjonssak, er du velkommen til å ta kontakt med våre biladvokater for en uforpliktende første v

Har du en sak?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering

Kontaktskjema

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring

Kontakt oss for en uforpliktende førstevurdering av din sak

Kontaktskjema nede

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring