Hjem » Andre saksområder » Hva skjer når motparten ignorerer forliksrådets dom?

Hva skjer når motparten ignorerer forliksrådets dom?

illustrasjonsfoto2

Har du vunnet frem i forliksrådet, men opplever at motparten likevel nekter å gjennomføre avgjørelsen? Dette var problemstillingen i en nylig avgjørelse fra Telemark tingrett (TTEL-2024-85635), hvor retten avsa en fullbyrdelsesdom basert på en tidligere fastsettelsesdom fra forliksrådet.

Sakens bakgrunn

Saken omhandlet et bilkjøp hvor saksøker fikk medhold i forliksrådet om at kjøpet kunne heves, og at kjøpesummen skulle tilbakebetales. Forliksrådet avsa en fastsettelsesdom, men selger medvirket ikke til gjennomføringen av hevingsoppgjøret. Saksøker reiste så sak for tingretten med krav om en fullbyrdelsesdom.

Hva er en fastsettelsesdom og en fullbyrdelsesdom?

En fastsettelsesdom er en dom der retten slår fast rettigheter eller plikter, men som i seg selv ikke kan tvangsfullbyrdes. Det betyr at dommen ikke direkte pålegger noen å utføre en handling, som for eksempel å betale en sum penger eller å levere tilbake en vare. Fastsettelsesdommer brukes ofte for å avklare rettslige forhold, men krever ytterligere rettslige skritt dersom en part ikke frivillig etterlever dommen. En fullbyrdelsesdom, derimot, er en dom som kan tvangsfullbyrdes gjennom namsmyndighetene. Det innebærer at dersom en part ikke oppfyller dommen, kan den andre parten få myndighetene til å gjennomføre tvangsinndrivelse, for eksempel ved trekk i lønn eller utlegg i eiendeler.

Tingrettens vurdering

Et sentralt spørsmål i saken var om saksøker kunne kreve en fullbyrdelsesdom på bakgrunn av forliksrådets fastsettelsesdom. Retten viste til tidligere rettspraksis og juridisk teori, som stadfester at en fastsettelsesdom i seg selv ikke kan fullbyrdes, eller tolkes slik at en fastsettelse kan bli en fullbyrdelse. Retten kom imidlertid til at det er adgang til å kreve en fullbyrdelsesdom, på bakgrunn av fastsettelsesdommen, i en ny sak.

Retten avviste også saksøktes anførsel om at hevingskravet ikke kunne gjennomføres, fordi bilen ikke var i samme stand som ved kjøpet, jf. forbrukerkjøpsloven § 51. Dette måtte i så fall ha blitt påberopt tidligere, ved forliksrådets behandling av saken. Saksøkte fikk imidlertid delvis medhold i at det skulle gjøres et nyttefradrag for bruk av bilen. Retten fastsatte dette fradraget til kr 7 500.

Videre slo retten fast at saksøker hadde krav på forsinkelsesrenter, selv om dette ikke var eksplisitt fastsatt i forliksrådets dom. Forsinkelsesrenteloven § 2 gir automatisk grunnlag for renter fra det tidspunktet krav er fremsatt.

Konklusjon

Retten avsa en fullbyrdelsesdom, hvor selgeren ble dømt til å tilbakebetale kjøpesummen, med fradrag for nyttefradraget tilbake til kjøperen, samt til å betale saksøkers saksomkostninger.

Oppsummering og dommens betydning

Dommens hovedpunkter kan oppsummeres slik:

  • En fastsettelsesdom kan danne grunnlag for en senere fullbyrdelsesdom.
  • Saksøkte kan ikke påberope nye innsigelser som allerede er rettskraftig avgjort.
  • Forsinkelsesrenter påløper selv om de ikke eksplisitt er nevnt i fastsettelsesdommen.

Dommen viser hvordan det kan kreves en fullbyrdelsesdom etter en fastsettelsesdom i forliksrådet. Dette har stor praktisk betydning for kjøpere som møter motvilje fra selgere etter å ha fått medhold i forliksrådet.

Har du en lignende sak?

Hvis du har vunnet en sak i forliksrådet, men opplever at motparten ikke følger opp dommen, kan det være grunnlag for å kreve en fullbyrdelsesdom. Våre advokater har bred erfaring med forbrukertvister og kan hjelpe deg med videre oppfølging. Ta kontakt for en uforpliktende vurdering av din sak.

Har du en sak?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering

Kontaktskjema

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring

Kontakt oss for en uforpliktende førstevurdering av din sak

Kontaktskjema nede

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring