Medhold i prisavslag – bobil solgt med uriktige opplysninger

Hva skjer hvis du oppdager feil ved en brukt bobil etter kjøpet? Kan du kreve heving eller prisavslag? Dette var spørsmålene Søndre Østfold tingrett tok stilling til i en nylig avgjørelse . Kjøper fikk medhold i at han hadde krav på prisavslag, men mangelen holdt ikke til heving. Dette til tross for at selger hadde gitt helt uriktige opplysninger om bilens servicehistorikk.
Sakens bakgrunn
Saken gjaldt kjøp av en brukt bobil for kr 190 000. Kort tid etter overtakelsen oppdaget kjøperen flere feil, blant annet lekkasje, problemer med strømtilførselen og et manglende servicehefte. Han krevde derfor å heve kjøpet. Selger bestred hevingskravet, men erkjente at det var hull i servicehistorikken. Etter at saken ble behandlet i forliksrådet, hvor selgeren ble frifunnet, tok kjøper saken videre til tingretten, hvor han fastholdt kravet om heving eller subsidiært prisavslag eller erstatning.
Kjøpsloven
Siden kjøpet var inngått mellom to privatpersoner, kommer kjøpsloven, og ikke forbrukerkjøpsloven til anvendelse, kj. kjøpsloven § 1. Sammenlignet med forbrukerkjøpsloven, som gjelder ved salg av ting til en forbruker fra en næringsdrivende, gir ikke kjøpsloven kjøperen samme sterke vern.
Tingrettens vurdering
Bobilen var solgt «som den er», noe som innebærer en begrensning av selgers ansvar, jf. kjøpsloven § 19. Retten vurderte om det forelå mangler etter kjøpsloven § 19 bokstav a, b og c:
- Kjøpsloven § 19 bokstav a: Retten fant at det forelå en mangel fordi selger hadde gitt feilaktige opplysninger om servicehistorikken.
- Kjøpsloven § 19 bokstav b: Retten vurderte om bobilen var i «vesentlig dårligere stand» enn kjøper kunne forvente, men konkluderte med at det ikke var tilfelle, gitt alder og pris.
- Kjøpsloven § 19 bokstav c: Det ble ikke funnet at selger hadde holdt tilbake opplysninger som han måtte forstå var vesentlige for kjøper.
Retten vurderte først om kjøpet kunne heves, men konkluderte med at manglene ikke utgjorde et vesentlig kontraktsbrudd, jf. kjøpsloven § 39. Retten mente at kjøperen hadde akseptert en viss risiko ved å kjøpe en 20 år gammel bobil og at hoveddelen av nødvendig vedlikehold var utført. Videre avviste retten kjøperens krav om erstatning, da det ikke var dokumentert noen ytterligere økonomisk skade utover verdifallet som ble dekket gjennom prisavslaget. Kjøperen ble imidlertid tilkjent et prisavslag på grunn av de feilaktige opplysningene.
Prisavslag – hvordan retten fastsatte beløpet
Retten konkluderte med at det forelå en mangel og at kjøper derfor hadde krav på prisavslag, jf. kjøpsloven § 38, jf. § 37 første ledd. Prisavslaget skal reflektere forholdet mellom bobilens verdi i mangelfull og kontraktsmessig stand på leveringstidspunktet, jf. kjøpsloven § 38. Siden det ikke ble lagt frem dokumentasjon på dette, måtte retten foreta en skjønnsmessig vurdering. Hull i servicehistorikken ble ansett som en verdireduserende faktor, særlig fordi manglende vedlikehold kan påvirke motorens levetid. Vitneforklaringer antydet at en ny motor kunne koste mellom kr 60 000 og 75 000, men retten påpekte at en 20 år gammel bobil ikke kunne forventes å ha ny motor. Basert på dette ble prisavslaget fastsatt til kr 40 000
Konklusjon og dommens betydning
Selgeren ble dømt til å betale kjøperen kr 40 000 i prisavslag. Dommen viser at saker om uriktige opplysninger tilknyttet bilens servicehistorikk ikke nødvendigvis gir grunnlag for å heve kjøpet. Det vil alltid være en konkret vurdering der det til sist handler om dommerens bevisvurdering i den enkelte sak.
Har du en lignende sak?
Dersom du har kjøpt en bruktbil og opplever feil, kan du ha krav på retting, omlevering, prisavslag, heving og erstatning. Samtidig bør du nøye vurdere eventuelle forlikstilbud for å unngå høye sakskostnader. Våre advokater har bred erfaring med kjøpsrettslige tvister og kan hjelpe deg med en vurdering av din sak. Ta kontakt for en uforpliktende samtale.
Har du en sak?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering