Ble feilinformert om adkomstvei – fikk prisavslag på boligen

Hva skjer når viktig informasjon om en bolig ikke blir gitt til kjøper før avtalen er inngått? I denne saken endte det med et prisavslag på 200 000 kroner. Kjøperen trodde boligen hadde adkomst via offentlig vei, men ved overtakelsen viste det seg at innkjørselen var en privat vei som måtte deles og vedlikeholdes sammen med naboene.
Finansklagenemnda vurderte dette som en opplysningssvikt i strid med avhendingslova og ga kjøper medhold i kravet om prisavslag. Denne artikkelen tar for seg detaljene i saken, hvilke lover som gjelder, og hva du som boligkjøper bør være oppmerksom på for å unngå lignende situasjoner.
Skjulte feil ved boligens adkomstvei
I juli 2023 gikk boligkjøper til innkjøp av en enebolig med en verdi på 14,73 millioner kroner. Boligen, som ble bygget i 1933, ble solgt med en tilstandsrapport som opplyste at eiendommen hadde adkomst via offentlig vei. Salgsprospektet inneholdt også et kart som viste eiendomsgrenser og veier i området.
Da kjøperen overtok boligen 1.oktober 2023, fikk han imidlertid vite at grusveien opp til innkjørselen var privat og deleid med tre naboer. Noen interessenter hadde fått informasjon om dette på visning, men ikke kjøperen. Dermed fikk han ikke vite om dette før etter at avtalen var inngått.
Feilinformasjon kan gi rett til prisavslag
Finansklagenemnda har vurdert saken etter avhendingslova §§ 3-7 og 3-8. Ifølge § 3-8 foreligger det en mangel dersom eiendommen ikke samsvarer med opplysninger som er gitt i salgsprospektet eller annen markedsføring, så lenge disse opplysningene har påvirket kjøpet og ikke er blitt rettet på en tydelig måte. I tillegg sier § 3-7 at det er en mangel dersom selger unnlater å gi informasjon om viktige forhold han kjente eller burde kjenne til, og som kjøper hadde grunn til å forvente å få vite om.
Dersom det foreligger en mangel, kan kjøper kreve et «forholdsmessig prisavslag», etter § 4-12.
Konklusjon: Prisavslag til kjøperen
Nemnda konkluderte med at informasjonen om adkomstveien var misvisende og ufullstendig. Når salgsdokumentene opplyste at veien var offentlig, var det naturlig for kjøper å tro at dette gjaldt hele adkomsten frem til eiendommen. Kartet i prospektet var ikke detaljert nok til å korrigere denne oppfatningen.
Siden kjøper ikke fikk korrekt informasjon før avtalen var inngått, vurderte nemnda dette som en opplysningssvikt. Denne svikten ble ansett som vesentlig nok til å kunne ha påvirket kjøpet. Som følge av dette ble kjøperen tilkjent et prisavslag på 200 000 kroner i henhold til avhendingslova § 4-12.
Har du også blitt feilinformert?
Lurer du på om du har krav på prisavslag ved boligkjøp? Ta kontakt med våre boligadvokater for en uforpliktende vurdering på post@aladvokat.no
Har du en sak?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering