Hjem » Bolig & eiendom » Manglende opplysninger gav prisavslag i boligsak

Manglende opplysninger gav prisavslag i boligsak

tilbygg-hus

Manglende opplysninger om en innvendig trapp ble avgjørende i en nylig avgjørelse fra Finansklagenemnda (FinKN-2024-1129). Saken handlet om et rekkehus, hvor det ble oppdaget flere avvik etter overtakelsen, hvorav avvik ved den innvendige trappen ble ansett som en mangel. Kjøper fikk delvis medhold, og fikk tilkjent et prisavslag på 40 000 kroner.

Sakens bakgrunn

Rekkehuset, oppført i 1940, ble solgt for 17 millioner kroner i juni 2023. Eiendommen ble markedsført som et «idyllisk enderekkehus med noe moderniseringsbehov». I salgsprospektet og tilstandsrapporten opplyste selger om flere forhold, inkludert alder og slitasje på vannrør, taktekking og veggkonstruksjoner. Innvendige trapper ble gitt tilstandsgrad (TG) 2 med anbefaling om montering av håndløper. Etter overtakelsen oppdaget kjøper likevel flere skjulte avvik, blant annet at trappen var dårlig forankret, med sviktende trinn og utglidning i festene. Trappen manglet også håndløper, noe som økte risikoen for ulykker.

 

Rettslig vurdering av mangel

For at det skal foreligge en mangel etter avhendingslova, må eiendommen ikke være i samsvar med det kjøper kunne forvente ut fra opplysningene gitt før kjøpet, jf. § 3-2. I tillegg stiller loven krav til selgers opplysningsplikt (§ 3-7), som innebærer at selger må informere om forhold som kjøper ellers ikke ville oppdaget, og som kan påvirke kjøpers vurdering av boligen.

Nemnda vurderte trappens tilstand opp mot disse bestemmelsene. Selv om trappen var gitt TG 2 i tilstandsrapporten, mente nemnda at opplysningene ikke reflekterte den reelle tilstanden. Det ble pekt på at trappens dårlige forankring, sviktende konstruksjon og utglidning i trinnene utgjorde skjulte mangler som kjøper ikke kunne forvente ut fra salgsdokumentene. Dette representerte brudd på selgers opplysningsplikt etter § 3-7.

Nemnda understreket også at opplysningssvikten hadde en innvirkning på kjøpsavtalen, ettersom kjøperen ville ha vurdert eiendommen annerledes dersom disse forholdene var kjent.

 

Prisavslag

Nemnda vurderte ulike kostnadsestimater for utbedring av trappen. En rapport anslo kostnadene til 112 500 kroner, mens en annen hadde estimert 246 800 kroner. Nemnda valgte å legge det laveste estimatet til grunn, i tråd med prinsippet om å velge det rimeligste alternativet med mindre annet er sannsynliggjort. Etter fradrag for standardheving og egenandel fastsatte nemnda prisavslaget til 40 000 kroner.

 

Betydningen av avgjørelsen

Denne avgjørelsen illustrerer viktigheten av at selger gir nøyaktige og fullstendige, og ikke manglende opplysninger om eiendommens tilstand. Selv mindre mangler, som feil ved en innvendig trapp, kan få betydelige økonomiske konsekvenser dersom de ikke kommuniseres til kjøper på en tydelig måte.

 

Ta kontakt – fritt valg av advokat

Tror du at du har en liknende sak? Hvis du har kjøpt boligkjøperforsikring, har du fritt valg av advokat. Har du ikke kjøpt boligkjøperforsikring, har du dekning under rettshjelpsdekning, under innboforsikring eller husforsikring. Ta kontakt for en uforpliktende vurdering av våre boligadvokater på post@aladvokat.no.

Les flere saker om bolig og eiendom her.

Har du en sak?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering

Kontaktskjema

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring

Kontakt oss for en uforpliktende førstevurdering av din sak

Kontaktskjema nede

Ved å sende inn skjemaet godtar du vår personvernerklæring