Arbeidsgivers plikt til å tilby annet passende arbeid ved oppsigelse begrunnet i arbeidstakers forhold.

Har du opplevd å ikke kunne utføre samme type arbeid lenger? Dette var tilfellet for en helsefagarbeider som var ansatt i Oslo kommune. I 2022 ble han sagt opp fra sin stilling etter å ha mistet autorisasjonen. Høyesterett tok stilling til hva som ligger i arbeidsgivers plikt til å tilby annet passende arbeid. Det ble lagt til grunn at denne plikten var "begrenset og situasjonsbestemt". Resultatet i den aktuelle saken var at kommunen hadde gjort tilstrekkelige forsøk på å finne annet passende arbeid, blant annet ved å vurdere om det fantes andre ledige stillinger i bydelen.
Arbeidsgivers plikt til å tilby annet passende arbeid
Når en arbeidstaker blir sagt opp på grunn av forhold som skyldes vedkommende selv, har arbeidsgiver en viss plikt til å tilby annet passende arbeid. Dette illustreres i en sak som var oppe for retten i 2024.
Helsefagarbeideren mistet autorisasjonen på grunn av manglende faglig innsikt
Her var det snakk om en mann som jobbet som helsefagarbeider i hjemmetjenesten i Oslo kommune. Han ble sagt opp etter å ha mistet autorisasjonen sin på grunn av manglede faglig innsikt. Både arbeidsgiver og arbeidstaker var enige om at han ikke kunne fortsette som helsefagarbeider.
Mannen hadde jobbet i kommunen siden 2004 og hatt ulike stillinger, blant annet som ufaglært vikar og senere som helsefagarbeider etter å ha tatt fagbrev. Etter å ha mistet autorisasjonen, ble han sykmeldt i 2021 og sagt opp i 2022.
Arbeidsgiver kan ikke si opp en arbeidstaker uten at det er en god grunn til det
I arbeidsmiljøloven står det at arbeidsgiver ikke kan si opp arbeidstaker uten at det er god grunn til det. I denne saken var spørsmålet om kommunen hadde en plikt til å tilby mannen annet passende arbeid før de kunne si han opp.
Høyesterett kom frem til at arbeidsgiver har en «begrenset og situasjonsbestemt» plikt til å tilby annet passende arbeid ved oppsigelse. Det betyr at kommunen burde ha vurdert om det fantes en annen stilling som mannen kunne ha tatt, selv om han ikke kunne fortsette i sin nåværende jobb.
Hva la retten vekt på ved vurderingen?
Høyesterett vurderte flere faktorer i sin avgjørelse;
- Mannens lange ansiennitet og alder (han var 55 år) ble tatt i betraktning, da det kan være vanskeligere for eldre personer uten spesifikk utdannelse å finne ny jobb.
- Kommunen hadde gjort flere forsøk på å hjelpe mannen med å tilpasse seg sitt arbeid, og det ble utført flere kartlegginger av hans arbeidsevne.
- Det ble også vurdert om kommunen hadde gjort tilstrekkelige undersøkelser for å finne annet passende arbeid. Det var ikke nok å bare sjekke ledige stillinger i bydelen. Kommunen burde også ha sett på stillinger i hele kommunen, ikke bare et begrenset område.
Hva betyr dette for arbeidstakere og arbeidsgivere?
Denne saken viser at arbeidsgivere har en viss plikt til å vurdere om det finnes annen jobb for en ansatt før de sier opp vedkommende, spesielt hvis oppsigelsen skyldes forhold som ligger hos arbeidstakeren. For arbeidstakere som har jobbet lenge og har vanskeligheter med å finne ny jobb, kan det være viktig å vite at arbeidsgiver må gjøre grundig vurdering av muligheten for omplassering.
Konklusjon i denne oppsigelsessaken
Høyesterett konkluderte i denne saken med at oppsigelsen var i tråd med loven. Det ble lagt vekt på at kommunen hadde gjort tilstrekkelige undersøkelser, og oppsigelsen var dermed saklig. Selv om kommunen burde ha vurdert flere stillinger, anså de det som tilstrekkelig å ha sett på tilgjengelige stillinger i bydelen, og dermed var oppsigelsen rettferdig.
Har du spørsmål eller en lignende sak?
Arbeidstakere er ikke alltid klar over hvilke rettigheter de har knyttet til oppsigelse. Som vist over har arbeidstaker ofte, i saker der oppsigelsen beror på forhold hos dem, krav på tilbud om annet passende arbeid.
Har du opplevd å bli sagt opp uten å få tilbud om annet passende arbeid? Da kan det være lurt å søke juridisk hjelp. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale og en vurdering av din sak.
Har du en sak?
Ta kontakt med oss for en uforpliktende førstevurdering